Tre snabba frågor till Benjamin DousaI november lämnar Moderata Ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa partipolitiken – i vart fall för ett tag – och tillträder som ny VD för tankesmedjan Timbro. Svensk Tidskrifts Amanda Wollstad passade på att ställa tre snabba frågor till Dousa om hans syn på liberalkonservatismen, och borgerlighetens stora utmaningar.

Om jag säger ”liberalkonservatism”, vad säger du då?

Frihet och ansvar, samtidigt. Å ena sidan friheten att behålla sina egna skattepengar, älska och gifta sig med vem man vill, rätten att välja skola och vårdcentral och marknadsekonomi. Å andra sidan ansvar över Sveriges stora samhällsproblem kopplat till brottslighet, i skolan, integration och många fler.

Vad ser du som din och Timbros främsta uppgift under ditt ledarskap?

Jag vill storinvestera i miljö- och klimatfrågorna. Är det någon fråga i mitt nuvarande partipolitiska uppdrag där jag snabbt märker att framför allt unga människor kan gå från att vara liberala och marknadsorienterade till att bli halvsocialister så är det i klimatfrågan. Vi har länge tyvärr lämnat walk over på den planhalvan, det ska det bli ändring på.

Vad är borgerlighetens största utmaning de kommande tio åren?

Hitta tillbaka till varandra, ta fram nya reformer och fortsätta göra nya landvinningar. Mycket av det som ändå fungerar bra i Sverige är tack vare borgerliga reformer på 90-talet och under primärt den första alliansregeringen, nu får vi inte bli feta katter och bara försvara det vi vunnit utan sikta på nya segrar. En pyspunka som ingen pratar om är vår nästan obefintliga tillväxt per capita och högre produktivitet, ska Sverige vara ett relativt rikt land även om 20-30 år behöver vi mer kapitalism och marknadsekonomi.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift