Tätt i toppen i New HampshireI tisdags, den 11 februari, var det dags för det första ”normala” primärvalet som traditionsenligt ägde rum i New Hampshire. Medborgarna i den lilla delstaten med bara 1,5 miljoner invånare gick till en vallokal och lade sin röst på vem som skall bli Demokraternas presidentkandidat i presidentvalet i november. Men ännu skönjs ingen klar ledare i kampen, skriver Örjan Hultåker.

Vinnare blev som väntat senatorn Bernie Sanders, som kommer från grannstaten Vermont, men hans seger var betydligt mindre än när han i primärvalet 2016 vann över Hillary Clinton. År 2016 vann Bernie Sanders med 60 procent av rösterna.

I år vann Bernie Sanders bara med ungefär var fjärde röst (25,9 procent). Det återspeglar den stora skillnaden mellan antalet demokratiska kandidater i årets primärval, med över tio kandidater i New Hampshire jämfört med bara två seriösa kandidater fyra år tidigare.

På andra plats kom borgmästaren från South Bend, Indiana, Pete Buttigieg, som fick nästan lika många röster (24,4 procent) som Sanders.

Bernie Sanders och Pete Buttigieg vann caucus i Iowa veckan före och ledde i opinionsunder­sök­ningarna, så deras topplaceringar var ingen överraskning för analytiker, andra experter eller media. Slarvet med den röriga och försenade röstsammanräkningen i Iowa gjorde dock att de inte fick den mediala uppmärksamhet med segrarkröning som normalt belönar Iowas caucusvinnare när de drar vidare till New Hampshire.

Många blev dock överraskade över att senatorn från Minnesota, Amy Klobuchar, kom på tredje plats eftersom hon länge sladdat efter de ledande kandidaterna. I Iowa kom hon först på femte plats.

I New Hampshire förstärktes bilden av Amay Klobuchar som en balanserad mittenpolitiker både vid kampanjmöten och i TV. Hon framstod som en kandidat som vill samla partiet i dess viktigaste uppgift att vinna över Donald Trump. Det var få angrepp på andra demokratiska kandidater.

Viktigast var dock hennes prestation i den TV-debatt som TV-bolaget ABC arrangerade fyra dagar före primärvalet. Det framgår av en Primary Poll som University of New Hampshire genomfört på uppdrag av CNN.

Dagarna före TV-debatten vad det bara 4 procent som skulle rösta på Amy Klobuchar. Direkt efter debatten var det 11 procent. Slutsatsen är att en bra debatt kan vara avgörande, i synnerhet i början av en primärvalskampanj och för de mindre kända kandidaterna.

Viktigt för Amy Klobuchar var inte bara att hon lyckades nå tredjeplatsen med god marginal. Hon vann också klart före senator Elizabeth Warren (9,3 procent) som kommer från grannstaten Massachusetts och som låg på första plats i opinionsmätningarna så sent som i november.

För den förre vicepresidenten Joe Biden var New Hampshire en katastrof. Etablissemangets kandidat kom först på femte plats med under tio procent av rösterna (8,4 procent). Han läm­nade därför New Hamshire innan valresultatet hann publiceras.

Elizabeth Warrens och Joe Bidens förluster var inte överraskande eftersom de låg i en nedåtriktad trend i opinionsmätningarna. Trots att trenden stagnerade för Bernie Sanders så är lärdomen att man skall analysera trenderna.


Nu drar primärvalskampanjen vidare till ett caucus i Nevada den 22 februari och sedan pri­­mär­­valet i South Carolina den 29 februari. Tyvärr är det brist på opinionsmätningar inför både Nevada och South Carolina. Det finns inte heller några bra opinionsmätningar som har gjorts i sin helhet efter primärvalet i New Hampshire.

Under motgångarna har Joe Biden försökt övertyga om att han skall segra när primärvalen hålls i de delstater där det finns större minoritetsgrupper, framför allt afroamerikaner och hispa­nics. Det kommer verkligen att testas i både Nevada och South Carolina, men framförallt i South Carolina med en stor afroamerikansk befolkning.

Joe Biden har ett mycket bra kontaktnät bland traditionella svarta ledare varav många ger honom stöd. Frågan är om det räcker för att få röster från yngre personer i minoritets­grup­perna.

En exitpoll i New Hampshire som gjordes av CNN visade att Bernie Sanders med 27 procent fick fler röster än Joe Bliden (21 procent) bland icke vita.

Ett intressant resultat från New Hampshire är att Amy Klobuchar vann stort över Elizabeth Warren bland de kvinnliga valdeltagarna i New Hampshire. Amy Klobuchar (25 procent) fick mer än dubbelt så många kvinnliga röster som Elizabeth Warren (10 procent).

Ett antal hoppfulla demokratiska kandidater har avslutat sina kampanjer efter resultatet i New Hampshire. Frågan är när någon av de topp fem måste lämna för att stridskassan sinar.

Om Amy Klobuchar kan hålla ut längre än Elizabeth Warren så kan hon få ett tillskott av feministrösterna. I Iowa drabbades Elizabeth Warren av att hon i flera distrikt inte nådde upp till spärrgränsen om 15 procent. Hennes sympatisörer gick då inte bara över till Bernie Sanders utan även i stor utsträckning till Amy Klobuchar.

Om Elizabeth Warren ger upp kommer det att gynna både Bernie Sanders och Amy Klobuchar.

En fördel för Amy Klobuchar är att hon kan få röster från övertygade kristna när primärvalen flyttar söderut. I New Hamsphire vann hon med 30 procent bland dem som går i kyrkan minst en gång i veckan.

Analytiker hävdar att Bernie Sanders kampanj från 2016 har flyttat det demokratiska partiet till vänster och att det kan förhindra en valseger, i synnerhet om Bernie Sanders skulle vinna nomine­ringen och bli partiets presidentkandidat.

Men i New Hampshire var det inte bara registrerade demokrater som röstade i primärvalet. Även oberoende independants fick vara med och utgjorde nästan hälften (47 procent) av de röstande.

Bland independants fick Bernie Sanders flest röster (28 procent). Joe Biden som brukar framhålla att han har störst möjlighet att besegra Donald Trump fick bara 20 procent av rösterna från independants.

Fördelen för Bernie Sanders är att han i dagsläget bara har en konkurrent, Elizabeth Warren, på vänsterkanten. Mycket talar för att han kommer att hålla ut längre än henne och då kan bli ensam vänsterkandidat.

Det är däremot gott om kandidater i mitten av det politiska spektrat; det finns ingen högerflank. Konkurrensen i mitten är knivskarp och kandidaterna där tvingas inte bara att angripa Bernie Sanders utan även varandra.

I de nationella opinionsmätningarna som gjordes över hela USA före primärvalet i New Hampshire ledde Bernie Sanders med Joe Biden på andra plats. Bernie Sanders ledning var drygt fyra procentenheter sedan Joe Biden hamnat i en mycket starkt nedåtriktad trend.

Trängseln i mitten har förstärktes av att Michael Bloomberg hade ryckt upp till tredje plats före Pete Buttigieg och Amy Klobuchar.

Michael Bloomberg höll tredjeplatsen trots att han inte ställt upp i något av de inledande primärvalen. Han koncentrerar sig på supertisdagen den 3 mars då det samtidigt hålls primär­val i 14 delstater. Han har inte ännu inte fått vara med i någon av demokratiska partiets valdebatter men har kompenserat för det genom att spendera hundratals miljoner på TV-reklam och på att anställa en stor fältorganisation.

Michael Bloomberg kan nog också gynnas av alla de förnedrande tweets som Donald Trump spyr ut över honom.

Det är tveksamt om någon av toppkandiaterna tvingas ge upp före supertisdagen. Efter den kommer dock flera att inse att loppet är kört. När röstandelarna minskar brukar även kampanjpengarna ta slut. Men en sak är säker, pengarna kommer att räcka hur långt som helst för miljardären Michael Bloomberg.

Örjan Hultåker är docent och vetenskaplig ledare för SKOP-analys