Stor skillnad i opinionsläget mellan kommunerna och rikspolitiken



De kommunala partisympatierna avviker kraftigt från de på riksplanet. Socialdemokraterna och Moderaterna går bättre lokalt än nationellt, medan Sverigedemokraterna är dubbelt så stora i de nationella mätningarna som i kommunalpolitiken. Det visar SKOP:s kommunala väljarbarometer, skriver Amanda Wollstad.

SKOP:s senaste barometer över väljarsympatier genomfördes mellan den 14 och den 24 januari 2020, då 1.000 svenskar i åldern 18 till 84 år intervjuades. SKOP ställde frågan, ”Vilket politiskt parti tycker du bäst om i kommunpolitiken?

Det är nu stora skillnader mellan SKOP:s kommunalpolitiska och rikspolitiska väljarbarometrar.

– De förändringar som har inträffat i de rikspolitiska sympatierna har inte slagit igenom i kommunalpolitiken. Mycket beror på att Sverigedemokraternas rikspolitiska framgångar inte har lika stor motsvarighet i den kommunala verkligheten, säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker.

Socialdemokraterna (26,8 procent) har bara tappat ett fåtal sympatisörer i kommunpolitiken sedan valet 2018, ned 0,8 procentenhet. I SKOP:s rikspolitiska väljarbarometer är tappet 5,2 procentenheter.

Även Moderaterna Moderaterna (22,3 procent) har starkare stöd i kommunpolitiken är i rikspolitiken. Samtidigt som Moderaterna har minskat med 2,4 procentenheter i rikspolitiken så har partiet ökat i kommunpolitiken med 2,2 procentenheter sedan kommunvalet 2018.

Sverigedemokraterna har däremot betydligt svårare att vinna stöd i kommunpolitiken (12,2 procent) än i rikspolitiken (23,3 procent) där partiet gått som en raket sedan riksdagsvalet 2018.

– Av dem som har Sverigedemokraterna som bästa parti i rikspolitiken är det många, nästan en av tre, som tycker bäst om Moderaterna i kommunpolitiken. Betydligt färre rikspolitiska Sverigedemokrater, en av tio, sympatiserar med Socialdemokraterna i kommunpolitiken, säger Örjan Hultåker.

Liberalerna ligger under riksdagsspärren i SKOP:s rikspolitiska väljarbarometer, men har betydligt starkare stöd (6,8 procent) i kommunpolitiken. Liberalerna kan ha en möjlighet att överleva som politisk kraft även om de skulle ramla ur riksdagen, men det kräver en aktiv bearbetning av den kommunala profilen.

Vänsterpartiet (9,0 procent) har ökat både i kommun- och rikspolitiken sedan valen 2018 men är nästan två procentenheter svagare kommunalt än rikspolitiskt. Partiet har gynnats i rikspolitiken av januariöverenskommelsen men det har inte fått genomslag kommunalt.

Miljöpartiet (3,9 procent) har minskat med 0,7 procentenhet sedan kommunvalet 2018.

Jämförelse mellan kommun- och rikspolitik (+ för kommunalt överskott/- för kommunalt underskott)

Moderaterna +4,9 procentenheter
Liberalerna +3,0 procentenheter
Centerpartiet -0,6 procentenhet
Kristdemokraterna -1,1 procentenhet
Socialdemokraterna +3,7 procentenheter
Vänsterpartiet -1,7 procentenhet
Miljöpartiet -0,2 procentenhet
Sverigedemokraterna -11,1 procentenheter

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift