Startskott för BohmanåretI torsdags kväll höll Bohmanfonden en av sina oregelbundna årssammankomster. Tillställningen blev startskottet för det jubileumsår – femtio år sedan Gösta Bohman valdes till partiordförande för Moderaterna – som i högsta grad kommer att uppmärksammas även i Svensk Tidskrift, skriver Amanda Wollstad.

Kvällens huvudttalare var Olof Ehrenkrona som när han tillfrågades inte hade någon aning om att han under kvällen också skulle tilldelas Bohmanstipendiet för 2019. Hans utmärkta tal om Bohmans idéarv kan du läsa här bredvid.

Även partiets nuvarande ledare var på plats, och talade om Gösta Bohman som ledare, men också som kollega och vän.

”Med Gösta kommunicerade jag inte på sms. Utan med många och långa koppar kaffe på hans arbetsrum som låg granne med mitt när jag var helt ny i riksdagen. Och en och annan middag då han generöst och ofiltrerat delade med sig av oförsynta synpunkter om andra — och om mig” berättade Ulf Kristersson, som också menade att dagens generation politiker fortfarande har mycket att lära av Gösta.

”Detta är viktigt dels för att minnas, men framförallt för att blicka framåt. Ställa frågorna om rättsstat, marknadsekonomi, frihet och ansvar på nytt. Moderaterna var då en konstruktiv kraft. Och vi ska vara en konstruktiv kraft även nu. Pragmatiska, realistiska och optimistiska.”

Och den samlande kraft Bohman gjorde Moderaterna till på sjuttiotalet, den ska man bli igen, konstaterade Kristersson.

”Moderaterna är samlingspartiet som pratar med alla. Och vi ska vara den självklara regeringsbildaren 2022. Den kursen stakar vi ut just nu!”

På sammankomsten talade också Birgitta Lundin varmt och rakt om hur Gösta var som chef – inte alltid helt enkel, men alltid med de bästa intentioner.

Fram till märkesdagen den 14 november, då det är exakt femtio år sedan Gösta Bohman valdes till partiledare på Farsta Gymnasium, finns all anledning att återkomma till Bohman som såväl politiker och ideolog, som chef och människa. Inte minst I Svensk Tidskrift.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift