Sanders får svårt att stoppa Bidens momentumFörre vicepresidenten Joe Biden var tidigt det Demokratiska etablissemangets favorit till att bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval. Hans inledande fyra första primärval var en katastrof, som dock vändes till en framgång i South Carolina. Efter Super Tuesday den 3 mars och Super Tuesday II den 20 mars är Joe Biden nu storfavorit till att vinna den nomineringen på partiets konvent i juli, skriver Örjan Hultåker.

Joe Bidens momentum lockar och allt fler demokratiska politiker hoppar på hans bandwagon för att få vara med och dela på maktens sötma. Av de cirka 20 hoppfulla som från början ställde upp i det demokratiska startfältet har alla utom någon marginell kandidat gett upp.

Kampen om den demokratiska nomineringen står nu mellan socialisten från Vermont Bernie Sanders och mittenpolitikern Joe Biden. Och Joe Biden har fått uttalat stöd och kampanjhjälp från i stort sett alla avhoppade kandidater utom Elizabeth Warren, som inte har velat säga vem hon stöder.

Även många demokratiska väljare går över till Joe Biden som upplevs som demokraten med störst chans att besegra den sittande presidenten Donald Trump. I dagsläget leder Joe Biden med 807 klara delegater mot 662 för Bernie Sanders. Rösträkningen i de delstater som redan har röstat går långsamt och det finns i dem ett antal delegater som ännu inte har fördelats, i synnerhet i Kalifornien och Washington State där Bernie Sanders leder sammanräkningarna, men det lär inte förändra helhetsbilden som är att Joe Biden leder med över 100 konventsdelegater.

För att vinna den demokratiska nomineringen behövs stöd från 1.990 av de 3.979 delegaterna så det är många kvar att utse i de återstående primärvalen. Men det torde krävas ett mirakel för att Bernie Sanders skall kunna vinna en sådan majoritet.

I dagsläget leder Joe Biden med cirka 15 procentenheter över Bernie Sanders i de nationella opinionsmätningarna över hela USA.

Nästa valomgång är på tisdag den 17 mars då det hålls primärval i Florida (219 delegater), Illinois (155), Ohio (136) och Arizona (67). Joe Biden leder stort före Bernie Sanders i alla delstaterna. Störst ledning har han i Florida (+42) och minst i Ohio (+17).  Det mesta talar för att Joe Biden vinner de flesta av valomgångens totalt 577 delegater och därmed utökar sin ledning.

Att Joe Biden preliminärt vann primärvalet i Michigan på Super Tuesday II med 53 procent av rösterna mot 36 för Bernie Sanders var en stor besvikelse för den senare. Han hade hoppats på samma underverk som i primärvalet 2016.

Före Michigans primärval 2016 visade opinionsundersökningarna att Hillary Clinton skulle vinna med drygt 21 procent men Bernie Sanders vann överraskande med drygt en procentenhet. I år hade opinionsundersökningarna rätt när de indikerade en stor vinst för Joe Biden mot Bernie Sanders.

Det finns flera förklaringar till varför Bernie Sanders förlorar i primärvalen. Han är populär bland yngre väljare och har satsat på att få dem till valurnorna för första gången. Bernie Sanders problem är att yngre personer inte deltar i primärvalen, vilket framgår av de exit polls som gjordes i flera delstater; källa CNN.

I Michigan vann han en majoritet bland personer under 40 år men Joe Biden vann bland personer 40 år eller äldre. Bernie Sanders problem är att 69 procent av de röstande var över 40 år.

I Demokraternas primärval i Michigan deltog både personer registrerade som demokrater och personer registrerade som oberoende. Bernie Sanders (48 procent) fick fler röster från oberoende än Joe Biden (43 procent), men de oberoende utgjorde bara 29 procent av de röstande.

Bernie Sanders vann i Michigan liksom i många andra delstater en majoritet av rösterna från Hispanics (53 procent) men Joe Biden vann en majoritet av afroamerikanernas röster (66 procent). Återigen, Bernie Sanders problem är att det var fler afroamerikaner (18 procent) än hispanics (6 procent) som röstade.

Bernie Sanders vann en majoritet (51 procent) bland personer med en inkomst under 50.000 dollar och Joen Biden en majoritet (56 procent) av personer med högre inkomster. Återigen, Bernie Sanders problem är att det var färre med låg inkomst som röstade.

Av dem som röstade för första gången i ett primärval fick Bernie Sanders 50 procent av rösterna mot 44 procent för Joe Biden. Valdeltagandet är dock lågt och förstagångsväljarna utgjorde bara 17 procent av alla röstande.

Den som vill vinna primärval måste vinna i de grupper som svara för majoriteten av valdeltagandet. Bernie Sanders går hem grupper som utgör minoriteter och därför har han svårt att vinna presidentnomineringen.

Etablissemanget inom Demokraterna kan glädja sig åt att deras mittenkandidat Joe Biden har segervittring, men det är Bernie Sanders sympatisörer som måste lockas till vallokalerna i novembers presidentval om Demokraterna skall lyckas vinna över Donald Trump. Det är ett av partiernas dilemman.

Bernie Sanders representerar inte Demokraterna utan är oberoende med en socialistisk etikett. Genom att kandidera i primärvalen både 2016 och 2020 har han lyckats driva sina medtävlare åt vänster, men han är fortfarande det radikala alternativet för många potentiella väljare.

Av de röstande i Michigan som tycker att den viktigaste egenskapen hos en kandidat är att kunna leverera behövlig förändring i politiken röstade en majoritet (53 procent) på Sanders och 36 procent på Joe Biden. Men det var endast 40 procent som tyckte att det var den viktigaste egenskapen.

Bland de 40 procent av primärvalsröstande i Michigan som anser att det behövs en total förändring av det ekonomiska systemet i USA röstade en majoritet (55 procent) på Bernie Sanders jämfört med 42 procent som röstade på Joe Biden. Den senare vann stort med 60 procent bland dem som tycker att det bara behövs mindre förändringar i ekonomin.

En av Bernie Sanders mest utmärkande profilfrågor har varit hans sjukvårdsplan som innebär att de sjukvårdsförsäkringar som betalas av arbetsgivare för anställda och pensionärer skall ersättas av en regeringsplan som blir obligatorisk. Det förslaget hade stöd av en majoritet i Michigan men 38 procent var emot förslaget. Bernie Sanders vann stort i Michigan (57 procent) bland dem som gillade hans sjukvårdsplan, men han förlorade större bland dem som ogillade sjukvårdsplanen. Bland dem fick han bara 16 procent av rösterna.

Det demokratiska etablissemanget har länge hävdat att det viktigaste i höstens val inte är de politiska sakfrågorna utan att få bort Donald Trump från Vita huset. Även bland väljarna, till exempel enligt exit poll i Michigan delar en majoritet (58 procent) av de primärvalsröstande den prioriteringen.

Det var 37 procent i Michigans primärval som ansåg att partiet skall prioritera presidentkandidatens åsikter i sakfrågor framför dennes förmåga att besegra Donald Trump. Av dem som tyckte så röstade en majoritet (53 procent) på Bernie Sanders.

Om Joe Biden, som prognoserna förutsätter, blir Demokraternas presidentkandidat blir det en svår uppgift att locka Bernie Sanders sympatisörer till valurnorna för att rösta på en annan politik.

Vänster eller höger, det är ingen tvekan att Joe Biden nu har momentum och framstår som huvudkandidaten till att bli Demokraternas presidentkandidat. Bandwagon rullar på. Av dem i Michigan som bestämde sig de sista dagarna före primärvalet var det en stor majoritet (58 procent) som bestämde sig för Joe Biden jämfört med 29 procent som bestämde sig för Bernie Sanders.

I Michigan vann Bernie Sanders bara en majoritet bland dem som bestämde sig före februari månads början.

Utvecklingen med Coronaviruset och de krav som pandemin ställer på en president kan i fortsättningen tala till Joe Bidens fördel. På frågan vem väljarna litar på mest när det gäller att hantera en stor kris har Joe Biden ett överläge om 50 procent över Bernie Sanders (31 procent). I kristider blir erfarenhet viktigare än radikal förändring som kan synas äventyrlig.

Ovanstående genomgång och exempel har hämtats från Michigan, men opinionsläget och trenderna är desamma i många delstater, med den skillnaden att det var i Michigan som Bernie Sanders hoppades på att överraska på samma sätt som mot Hillary Clinton 2016.

Det är troligen för sent för Bernie Sanders att ta ledningen i kampen om Demokraternas nominering, men Super Tuesday III den 17 mars är nog den absolut sista chansen.

Men då måste han göra extremt väl ifrån sig i den TV-debatt som CNN arrangerar natten till måndag svensk tid. Då måste Bernie Sanders göra snömos av Joe Biden och framställa sin motkandidat som olämplig på samma sätt som Elizabeth Warren gjorde med Michael Bloomberg inför primärvalet i Nevada.

Att Bernie Sanders skall lyckas med det är inte sannolikt eftersom Joe Biden har momentum och utstrålar det självförtroende som följer därpå.

Örjan Hultåker är docent och vetenskaplig ledare för SKOP-analys