Regeringsunderlaget backar i opinionen

Regeringsunderlaget backar, Kristdemokraterna är den största vinnaren sedan riksdagsvalet och Liberalerna balanserar på riksdagsspärren – det visar SKOPs senaste väljarbarometer, här kommenterad av Örjan Hultåker.


SKOP:s senaste barometer över väljarsympatierna genomfördes mellan den 3 och den 17 januari 2019 då cirka 1.100 svenskar i åldern 18 till 84 år intervjuades. SKOP ställde frågan, ”Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?”


Kristdemokraterna (9,5 procent) är den stora vinnaren på den utdragna regeringsbildningen. Partiet har ökat med 3,2 procentenheter sedan riksdagsvalet i september.

– Uppenbarligen har väljarna velat belöna partiet för dess hållning under hela processen från valet fram till att Stefan Löfven valdes till statsminister. Även Vänsterpartiet vinner sympatier som belöning för en vänsterkritik mot regeringen, menar Örjan Hultåker, docent och vetenskaplig ledare hos SKOP.

Socialdemokraterna (30,2 procent) har ökat med 1,9 procentenhet trots kompromissen med Centerpartiet och Liberalerna, samtidigt som även Vänsterpartiet (8,9 procent) ökat med 0,9 procentenhet.

Liberalerna balanserar däremot på riksdagsspärren och är periodens största förlorare (4,0 procent), ned 1,5 procentenhet sedan riksdagsvalet.

– Partiet har under regeringsprocessen framstått som splittrat med en förlorande falang som ville ha en M+Kd-regering och en internt vinnande som gjorde upp med Socialdemokraterna. Det har inte belönats av valmanskåren och partiet balanserar nu precis på riksdagsspärren, säger Örjan Hultåker.

Också Miljöpartiet (3,1 procent) lever farligt som fortsatt regeringsparti, och har gått ner 1,3 procentenhet när det inte längre finns några taktikröstande.

Både Moderaterna (18,1 procent) och Sverigedemokraterna (16,9 procent) ligger under valresultatet med 1,7 respektive 0,6 procentenhet.

Centerpartiet (8,3 procent) som haft en nyckelroll under regeringsbildningsprocessen ligger nära sitt valresultat, ned marginella 0,3 procentenhet.

Trots en ökning för statsministerns eget Socialdemokratiska parti så har det totala stödet för regeringsunderlaget (S, Mp, L och C) minskat med 1,2 procentenhet sedan riksdagsvalet.

Eftersom Feministiskt initiativ nästan raderades ut i riksdagsvalet med 0,5 procent så upphör SKOP från och med i år att särredovisa partiet som i stället ingår i övriga partier (1,0 procent).

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift.