Rainer Zitelmann: Glömmer polackerna vad som gjorde dem så framgångsrika?

Under september har jag varit i Warszawa i Polen och Hanoi i Vietnam, två länder som har mycket mer gemensamt än de flesta tror. De är två länder som drabbades av fruktansvärda krig, i Polen från 1939 till 1945 och i Vietnam från 1955 till 1975, där miljontals människor dödades och där båda länderna förstördes. Efter kriget hade de till en början ingen chans att återhämta sig och återuppbygga sina ekonomier eftersom socialistiska planerade ekonomier skulle etableras i båda länderna. I båda länderna ledde planekonomisystemet till elände, fattigdom och skyhög inflation. I båda länderna försökte de härskande kommunisterna först reformera det befintliga systemet tills folket förstod att det bara var införandet av privat äganderätt och marknadsekonomi som skulle hjälpa länderna. Inga länder av jämförbar storlek har ökat sina placeringar i Index av Economic Freedom som Vietnam och Polen under de senaste decennierna, och i båda länderna har vanliga människors liv förbättrats dramatiskt.

Vardagsliv under socialismen

Varje gång jag reser till ett land tittar jag först på dess historia för att förstå det bättre. Det var därför jag i Polen började med att träffa Alicja Wancerz-Gluza, medgrundare av Karta Center, ett icke-statligt historiskt arkiv. Alicja blev till en början aktiv i fackföreningsrörelsen Solidarno?? och anslöt sig senare – efter det att undantagstillståndet infördes i Polen – till den underjordiska antikommunistiska rörelsen. Den 4 januari 1982 grundade hon tillsammans med sin man och en liten grupp vänner den underjordiska tidningen Karta. Med tiden blev tidningen, som hon skrev på en skrivmaskin och sedan stencilerade, ett förlag som publicerade olagliga tidningar och böcker.

Idag har Karta-arkivet 5 000 böcker och broschyrer, cirka 35 000 tidningar, 300 affischer och 1 000 vykort från den underjordiska antikommunistiska rörelsen. Samlingen innehåller också den största samlingen av dokument från fackföreningen Solidarno??, och Alicja visar mig stolt ett dokument från UNESCO, som bekräftar att denna samling infördes i det internationella registret över världsarv i UNESCO:s program ”The Memory of the World” – tillsammans med träbrädorna på vilka arbetare som deltog i strejken i augusti 1980 i varvet i Gdansk skrev ner sina 21 krav. Karta samlade in 6 000 intervjuer med samtida vittnen (inklusive 1 000 intervjuer med tidigare fångar i de sovjetiska gulagerna) och cirka 400 000 fotografier.

Under vårt samtal förklarar Alicja vardagens realiteter i den socialistiska planekonomin i Polen. Hon visar mig högen med ransoneringskort som polska folket behövde för att köpa mat och andra produkter fram till den socialistiska regimens kollaps i slutet av 1980-talet. De första ransoneringskorten var för socker 1976. Men dessa kort fanns fortfarande kvar till slutet av 1980-talet – för alla typer av produkter, såsom kött, fett, smör, tvättmedel, tvål, cigaretter, bensin och till och med skor. Det fanns också så kallade ersättningskuponger på korten, som hade nummer på sig. Till exempel meddelades det plötsligt att du kunde köpa skolmaterial för barn eller sanitetsprodukter för kvinnor med kortnummer 3.

I butiken skulle försäljaren klippa små kuponger från korten. Och för att få ett sådant kort behövde du i sin tur andra kort, där din arbetsgivare varje månad registrerade alla kort du hade fått utfärdat. Det var en riktig tragedi när någon tappade ett av sina kort.

Alicja: ”Det var ett verkligt speciellt tillfälle när jag fick ett kort från registerkontoret som skulle göra det möjligt för mig att köpa vita strumpbyxor till mitt bröllop. Jag fick också ett intyg om att eftersom vi skulle gifta oss fick vi köpa guldbröllopsringar i en smyckesbutik. Men vi hade inte pengar till det, och vi ville inte ha ringar ändå. Så det fanns speciella kort för alla tillfällen, till exempel för en begravning kunde man få ett kort för svarta strumpbyxor.”

Men bara för att du hade korten betydde det inte att du helt enkelt kunde gå ut och köpa produkten. Ofta var man tvungen att stå i kö i timmar för att få det man behövde. Människor bytte också ut sina kort om de behövde en annan produkt än den på sitt kort. Till exempel kunde ett vodka-kort (en vuxen fick köpa en flaska per månad) bytas ut mot ett kaffekort.

För barnen fanns kort för mjölkpulver och godis (så kallade ”chokladersättningar”). För att köpa möbler, tvättmaskin eller tv fick folk stå i det som kallades ”kolejkach spo?ecznych” (sociala köer). Ibland var de tvungna att komma varje dag i en månad eller två och stå i kö i timmar i taget. Familjemedlemmar väntade i kö och bytte sedan plats med andra familjemedlemmar med några timmars mellanrum. Varannan timme ropades namn upp – och om någon inte var där förlorade de sin plats i kön och tiden de hade väntat på förlorades.

Det var också svårt att få en telefon. Alicja: ”I mitt grannskap, 1986, fanns det bara en telefonkiosk för alla gator och byggnader i den nya stadsdelen. Det var en offentlig telefon, ingen i mitt grannskap hade en privat telefon.” Hennes föräldrar flyttade in i sin bostadsrätt 1960 och ansökte genast om en telefonlinje. Telefonen kopplades så småningom upp – 13 år senare 1973. Och det hände bara så ”snabbt” eftersom hennes far var medlem i det polska förenade arbetarpartiet. I vilket fall som helst kunde internationella samtal bara göras på postkontoret, där människor var tvungna att boka sina samtal flera timmar i förväg.

Och det var bara för att Alicjas pappa var med i partiet som han också fick en speciell kupong för en bil, en Fiat 126p. Men han var fortfarande tvungen att vänta till 1980 på sitt fordon, trots att han hade fått kupongen som belöning för att bli första partisekreterare på sin fabrik.

Folk fick vänta på allt, inklusive en lägenhet. Alicja minns: ”När min blivande make var 5 år började hans föräldrar betala pengar till ett kooperativ, så att han 25 år senare skulle ha rätt att köpa en liten lägenhet. Mina föräldrar började spara lite senare eftersom de tidigare hade sparat till min syster.” Tjugofem år senare, när hon var 29 och hennes man 30, kunde de sedan slå samman sina rättigheter, förvärvade under många års sparande och flytta in i en liten trerumslägenhet, som ändå var långt ifrån skuldfri och fortfarande måste betalas av.

Höger och vänster betyder inte mycket i Polen

Idag är Polen ett land med en exceptionellt framgångsrik ekonomi. Men det finns också en negativ utveckling. Adam Szlakpka, ledare för det liberala partiet Nowoczesna, är orolig för sitt land. Hans parti samarbetar med en rad andra partier, däribland Donald Tusks Platforma Obywatelska, De gröna och partiet Inicjatywa Polska i Koalicja Obywatelska (Medborgarkoalitionen). Termerna ”vänster” och ”höger” har kommit att få en helt annan betydelse i Polen jämfört med i andra västeuropeiska länder: Szalpka anser att 80 procent av de 130 suppleanterna i Koalicja Obywatelska är fri marknad, medan den styrande Prawo i Sprawiedliwo?? (Lag och Rättvisa) partiet är mycket etatistiskt. Lag och Rättvisa-partiet anses vara höger, men de anhängare av marknadsekonomin jag träffade i Polen betraktar partiet som socialistiskt eftersom det står för omfördelning, nationalisering och större stat.

Dessa förklaringar var viktiga för mig, för i en undersökning om bilden av marknadsekonomi och kapitalism som jag gav Ipsos MORI i uppdrag att genomföra i Polen och 26 andra länder var våra resultat något konstiga. I nästan alla tillfrågade länder fann vi att respondenter som klassade sig som vänster var kritiska till marknadsekonomin och kapitalismen. Däremot, nästan överallt där vi genomförde vår undersökning, var respondenter som klassificerade sig som höger mer för marknadsekonomi och kapitalism. I Polen var dock situationen delvis omvänd.

Vid den här tiden minns jag att jag ringde Dr. Thomas Petersen från Allensbach Institutet, som också är min kontaktperson på Ipsos MORI och säkert den bästa experten på opinionsundersökningar i Tyskland (under en tid var han till och med ordförande för World Association for Public Opinion Research) och sa till honom: ”Tja, jag har betydande tvivel kring resultaten för Polen. Sammantaget är de trovärdiga, men något måste ha gått fel med höger-vänster-fördelningen, kanske ett fel i kodningen.” Dr Petersen bad Ipsos MORI att noggrant kontrollera allt – översättningen av frågeformuläret, kodningen med mera – men det rådde ingen tvekan om att uppgifterna var korrekta. Om jag ska vara ärlig trodde jag fortfarande inte riktigt på det. Det var först efter mitt samtal med Szlapka som jag kände mig mer lugnad: ”Det som gäller i Västeuropa gäller absolut inte här. I vårt land är de tidigare kommunisterna mer fria än PiS-partiet, som tyskarna skulle klassa som högerextrema, säger han. PiS-partiet, förklarar han, kombinerar nationalism med antikapitalism och har varit särskilt framgångsrikt bland väljarna genom att hävda att privatiseringen av statligt ägda företag är en utförsäljning till utländska kapitalister.

PiS har radikalt stoppat och till och med vänt ett antal privatiseringar, varav några tidigare utfördes av ”vänstern” – För någon från Tyskland, som känner vänstern som antikapitalister och (moderata) högermänniskor som prokapitalister, kan det vara förvirrande till en början. Ja, ibland måste du först åka till det land där en undersökning genomfördes för att korrekt förstå resultaten.

Nästa dag träffade jag Tomasz Wroblewski från Warszawas Enterprise Institute (WEI), som främjar marknadsekonomi och särskilt små och medelstora företag i Polen. Han har en mycket kritisk syn på EU: i början, säger han, spelade det en positiv roll för Polen, men det rör sig nu mer och mer i riktning mot statlig interventionism och begränsning av den ekonomiska friheten.

Polen välkomnar flyktingar från Belarus med öppna armar

Polen kritiseras ofta av andra länder för sin flyktingpolitik. Polen har dock inte bara tagit emot väldigt många krigsflyktingar från Ukraina med öppna armar, utan har också tagit emot flyktingar från Belarus. Om man tittar på det totala antalet ansökningar om uppehållstillstånd i Polen samt tillfälliga arbetstillstånd har belarusierna varit den näst största migrantgruppen i Polen efter ukrainare sedan 2019.

Jag träffar sex entreprenörer från Belarus som flydde landet efter att diktatorn Lukasjenko riggat presidentvalet i augusti 2020, ett drag som utlöste en våg av massprotester. Över 33 000 personer greps och över 250 skadades i de dagliga protesterna. Aleksej var toppchef för flera företag i Minsk innan han anslöt sig till protesterna och ledde en grupp på 4 500 oppositionsmedlemmar i den belarusiska huvudstaden. Det var tydligt att även han hade fängslats om han inte hade flytt. I Polen grundade han en organisation som stöder familjerna till politiska fångar i Belarus och flyktingar från landet. Med sin affärskunskap och sina utmärkta språkkunskaper tvivlar han inte på att han också kommer att lyckas professionellt i Polen i framtiden.

Redan före händelserna 2020 hade Serg upprepade gånger övervägt att emigrera, men det brutala undertryckandet av massprotesterna tippade vågen och även han emigrerade till Polen. Han kan inte förstå någon som fortfarande vill bo i det land där Lukasjenko styr. Serg var toppchef i Minsk i 20 år och idag har han ett projekt i Warszawa för att finansiera start-ups. Innan han flyttade till Polen bodde han i Danmark: ”I Köpenhamn träffade jag många glada människor med ett leende på läpparna. Jag träffade också mycket gladare och vänligare människor i Polen än i Belarus, men inte lika många som i Danmark. I Belarus ser man många ledsna och bittra människor och väldigt lite skratt. – För övrigt är hans subjektiva intryck i linje med World Happiness Index, som lyckoforskare sammanställer utifrån undersökningar. Danmark ligger på andra plats, Polen på 48:e plats – och det finns inga som helst uppgifter för Belarus.

Mikhail är specialist på larm- och säkerhetssystem. Han emigrerade från Belarus till Polen i november 2021. Han vill bygga sitt framgångsrika företag här innan han expanderar till andra europeiska länder, till exempel Italien. Han är optimistisk eftersom polacker, säger han, är förtjusta i Belarusier och uppskattar deras snabba arbete. Men många polska företag är lite långsamma, säger han, och han hoppas kunna få fart på sin USP – och behovet av säkerhetssystem är stort överallt, inklusive Polen.

Jag brukade tro att många polacker inte gillar ryssarna av historiska skäl. När allt kommer omkring har de – liksom tyskarna – upprepade gånger invaderat och delat landet. I dag lärde jag mig dock att polacker gör en mycket tydlig åtskillnad mellan ryssar och belarusier. Belarusier, säger alla till mig, är högt uppskattade i Polen. Människor i båda länderna känner sig förbundna med historien, och till skillnad från många andra grannar har Polen aldrig varit ett krig med Belarus. Dagens Belarus var en del av det polsk-litauiska samväldet, belarusier och polacker kämpade mot Moskva under januariupproret (1863-1864) och i det polsk-bolsjevikiska kriget (1919-21).

Den stora reformatorn Balcerowicz

På den sista dagen av min vistelse i Polen träffade jag den legendariska Leszek Balcerowicz, den man som Polen mest är skyldig sin ekonomiska framgång. Han var två gånger finansminister och senare chef för centralbanken, bekämpade först inflationen och stabiliserade landet ekonomiskt och införde sedan de fria marknadsreformerna som gjorde det möjligt för Polen att bli ett av de mest ekonomiskt framgångsrika länderna i världen under de senaste decennierna.

Förmodligen den viktigaste insikten Balcerowicz hade, och förklaringen till framgången med hans reformprogram, var att steg-för-steg-reformer inte skulle hjälpa Polen att övervinna de problem det stod inför. Endast snabba, omfattande och radikala reformer på alla områden kan förändra saker och ting till det bättre. Balcerowicz, till skillnad från många andra ekonomer, hade också en finjusterad politisk intuition som sade honom att i denna oroliga situation finns det bara ett mycket kort fönster av möjligheter till reformer. Han visste att han antingen måste utnyttja sitt fönster av möjligheter med beslutsamma, snabba reformåtgärder, eller tveka, och acceptera att det då skulle bli svårare eller omöjligt att genomföra reformerna.

Balcerowicz är tio år äldre än mig men lika aktiv. Han är grundare och ordförande för rådet för FOR, Civil Development Forum, som främjar marknadsekonomi. Balcerowicz är orolig för sitt lands framtid. I stället för att fortsätta de reformer han initierat driver PiS-partiet, som suttit vid makten sedan 2015, en politik som, menar han, är mer etatistisk än någon annan regerings sedan socialismens slut i Polen. De reformer som genomfördes då kritiseras nu av nationalister som smutskastar privatiseringarna som en utförsäljning till amerikanerna eller tyskarna och målar upp en förvrängd bild av polsk historia.

Skulden för de problem Polen upplevde på 1990-talet ska inte ha varit kommunisterna, som hade kört landet i marken, utan reformerna. Ändå, konstaterar Balcerowicz, förstod människor på 1990-talet hur viktiga reformerna var och hur mycket deras situation förbättrades som ett resultat. Annars hade han inte vunnit valet 1997 med sitt parti i Schlesien, Polens mest industrialiserade region.

Under vårt samtal inser jag vad jag redan hade märkt när jag läste hans böcker: Att han inte är en typisk teoretisk ekonom. Faktum är att han vid ett tillfälle berättar att en teoretisk ekonom är en motsägelse i termer, eftersom ekonomer måste hantera verkligheten. Detta påminde mig lite om Marx välkända ordspråk att ”Filosofer har hittills bara tolkat världen på olika sätt. Poängen är dock att ändra på det.” Balcerowicz förändrade Polen precis som Margaret Thatcher förändrade Storbritannien. För mig är han en av 20-talets största ekonomiska reformatorer. Jag hoppas att Polens folk inte glömmer att det var mer marknad – och inte mer stat – som gjorde dem så framgångsrika.

Rainer Zitelmann är författare till boken Kapitalismens makt, som också just har publicerats i Polen som Kapitalizm To Nie Problem – To Rozwi?zanie