Print Friendly, PDF & Email

Plocka bostadsministern från Bryssel

Av Per Heister | 20 maj 2016

Hur vore det med en bostadsminister som faktiskt upplevt en fungerande bostadsmarknad, undrar Per Heister och rekommenderar Löfven att leta långt söder om söder.

Får en utomstående ge ett gott råd till statsministern när han nu skall ombilda regeringen?

Det är mycket snack om vem som ska bli bostadsminister och vilket parti den skall komma ifrån. Bland socialdemokrater hävdas att det är en post som socialdemokraterna måste lägga beslag på. Och så nämns HSB:s ordförande och Hyresgästföreningens nye förbundsdirektör, som båda är gamla kommunalråd. Eller något annat kommunalråd med erfarenhet från bostadsmarknaden.

Och det låter sig sägas om man vill att allt skall bevaras som det är och skydda HSB och Hyresgästföreningens positioner, deras djupt inrotade revir. Om man vill att allt skall vara som det alltid varit, och förbli som det är.

Men om man faktiskt vill lösa bostadskrisen finns det en enkel lösning. Låt bostadspolitiken påverkas av goda exempel.

Svenska politiker kan lära av omvärlden. Och det är så gynnsamt att det finns ett bra exempel på en fungerande hyresmarknad, som rätt många svenska politiker på viktiga positioner känner väl; Bryssel.

Där har man en fungerande bostadsmarknad, nästan helt utan regleringar, en i det närmaste fri marknad där den bostadssökande är kung och har massor av lägenheter att välja på. Varje dag. Just den dag detta skrivs finns det drygt 2700 lägenheter med upp till fyra rum om man söker med högst 1000€ (9300:- ) i månadshyra. Se mer på vlan.be

Svenska politiker som varit ledamöter eller anställda i Europaparlamentet vet hur det är med en fri hyresmarknad. Alla som velat undvika bo på hotell har kunnat skaffa en hyreslägenhet i valfri del av Bryssel till valfri storlek och på valfri prisnivå. Inga köer, inga svarta pengar, inte ens krav på fast jobb och inkomst. Samma dag de anländer till staden om de har bråttom. Men man kan lägga tid på lägenhetsvisningar för att hitta exakt vad man vill ha. Och allt detta utan att Europaparlamentet behöver göra som den svenska riksdagen, köpa ledamöterna förbi den bostadskö som den svenska bostadspolitiken har skapat för vanligt folk.

Om regeringspartierna menar allvar med att vilja lösa bostadskrisen bör Stefan Löfven därför utse någon med erfarenhet från Bryssel, inte från de svenska bostadsintressenterna. Skall det tvunget vara en socialdemokrat borde han återinkalla partiets förra bostadspolitiska talesperson Veronika Palm, som hyrt i Bryssel. Men det finns ju fler; f.d. kommunalrådet i Göteborg Annelie Hultén, eller likaledes f.d. kommunalrådet och Europaparlamentarikern Göran Färm om vi skall hålla oss till kommunalråden. Och inte ta någon av de som nu sitter i Europaparlamentet.

Om det skall vara en miljöpartist så har ingen mer erfarenhet än Carl Schlyter, men såväl Isabella Lövin, tidigare språkrören Per Gahrton och Peter Eriksson som statsekreteraren Ulf Holm vet att det fungerar mycket bättre på den fria marknaden i Bryssel än i Stockholm med en reglerad ”social” hyresmarknad.

Och eftersom det i regeringsunderlaget också finns vänsterpartister som Jonas Sjöstedt och Jens Holm, som också vet vad frihet kan åstadkomma för bostadssökande bör det gå lätt att förankra en klok avreglering i en proposition till riksdagen.

Om regeringen verkligen vill lösa bostadskrisen, alltså.

Per Heister är politisk tjänsteman EPP-gruppen, Europaparlamentet

För den som vill lära sig mer om bostadsmarknaden i Bryssel finns en längre genomgång av Per Heister i Svensk Tidskrift nummer 5-6 2010.

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

När postmodernismen kom till sverige/

fplus

Läs mer här

FMRS online

Osäkerhetens tid – Årsbok 2019