Per-Ola Olsson: Socialdemokraternas skicklighet är ett demokratiproblem

Tidigare i veckan kom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet överens om att de två senare skulle släppa fram Magdalena Andersson som ny socialdemokratisk statsminister. En uppgörelse som Centerpartiet och Miljöpartiet beskriver helt olika. Trots att de gick till förhandlingsbordet med oförenliga krav på både strandskydd och skogsskydd, lämnar nu båda glatt utbasunerande att de gått vinnande ur striden.

De diametralt motsatta budskapen om exakt samma uppgörelse till trots ljuger förmodligen varken Centerpartiet eller Miljöpartiet. De har bara, i vanlig ordning, blivit utmanövrerade av Socialdemokraterna. Det finns inget parti som är lika bra på att regera och behålla makten som just Socialdemokraterna.

Det är bland annat därför en moderatledd regering med Sverigedemokraterna är ett mindre hot än en socialdemokratisk dito med Miljöpartiet. Moderaterna är nämligen inte ens i närheten så duktiga på att regera som vad Socialdemokraterna är. De saknar helt enkelt Socialdemokraternas förmåga och oerhörda rutin att ljuga för och manipulera både samarbetspartier, opposition och väljare.

I en moderatledd regering spelar alltså de andra partiernas eventuellt vansinniga idéer mindre roll än i en socialdemokratisk sådan. Moderaterna klarar som sagt inte av att kohandla om och smyga igenom samarbetspartiernas lite mer tveksamma krav på det eleganta sätt Socialdemokraterna kan.

Vi kan som exempel ta allmänhetens, läs aktivisters, ökade möjlighet att ta del av och initiera rättsprocesser när det gäller främst tillståndsgivning enligt miljöbalken och skogsvårdslagen. Något som ställer till det för allt från enskilda små skogsägare till stora företag som Cementa och hela branscher som sockerbetsodlingen. De här ökade inskränkningarna i ägande- och brukanderätten hade Miljöpartiet länge motionerat om, men inte fått igenom under alliansregeringen. Väl i regering smög de och Socialdemokraterna igenom dessa i allra högsta grad näringspolitiska inskränkningar i kulturdepartementets höstbudget för 2017 – i kapitlet för trossamfund.

Vi kan även nämna att när Miljöpartiet 2016 gett sig om Bromma flygplats och Förbifart Stockholm självdog regeringens livsmedelsstrategi. När strategin presenterades utlovades att den skulle innehålla konkreta produktionsmål som skulle vägas mot och vara lika viktiga som miljömålen. Både vid lagstiftning och tillståndsprövning. Något som bejublades av lantbruket men var ett frontalangrepp på regeringskollegan Miljöpartiet.

När Miljöpartiet som sagt gett sig försvann produktionsmålen, och dåvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till och med förnekade sina tidigare uttalanden. Den konspiratoriskt lagde kan alltid fundera kring om Socialdemokraterna lanserade en livsmedelsstrategi som det andra regeringspartiet hatade bara för att kunna låtsas gå dem till mötes genom att döda den.

Alla partier, oavsett om de är stora eller små, höger eller vänster, har idéer som inte ska bli verklighet. En frisk demokrati kräver därför att såväl opposition som folk kan granska makten och dess förehavanden. Socialdemokraterna är dock så duktiga att de dribblar upp vem som helst på läktaren. Det spelar ingen roll om du är med dem, mot dem eller bara en granskare. Vill Socialdemokraterna något blir det så, och du kommer mest troligt inte märka något eller tro att det var du som fick som du ville.

Per-Ola Olsson är bonde, servicetekniker, skribent och folkbildare