Oscar Fors: Socialdemokraterna stormar snart Rosenbad

Att likna Magdalena Andersson och Socialdemokraterna med Trumprörelsen i USA skulle få de flesta svenskar att höja på ögonbrynen. Vänsterrörelsen är splittrad och Socialdemokraterna har tappat sin historiska roll som Sveriges dominerande arbetarparti. Valresultatet visade att mer än 27 procent av LOs medlemmar röstade på Sverigedemokraterna, och 10 procent på Moderaterna, vilket lär ha förvånat den traditionella arbetarrörelsen. Förmodligen lika mycket Trumpsupporters när en pensionerad politiker med uppenbara minnessvårigheter tar makten från dem.

Efter valet USA 2020 hände något som många aldrig trodde skulle vara möjligt i en erkänd och väletablerad demokrati: Utbredd valförnekelse. Stormningen av Capitolium var början på ett mörkt kapitel i den amerikanska politiska historien. Sedan dess har vi sett många kandidater, lojala med Trump, ifrågasätta det amerikanska valsystemet och hävda att Joe Biden inte är deras president. En våg av #NotMyPresident har växt fram. Tyvärr ser vi liknande tendenser från vänstersidan i Sverige efter höstens valresultat. 

Statsminister Ulf Kristerssons instagramflöde har blivit bombarderat av vänstertroll. #InteMinStatsminster kommenteras dagligen och för tankarna till landet på andra sidan Atlanten. Sverige får inte, kan inte och ska inte gå samma öde till mötes. Det är dags att sätta ner foten och säkra den svenska demokratin.  

Oppositionsledare Magdalena Andersson spär i sin tur på denna tendens genom att bland annat lajva statsminister på sociala medier. “Hej Sverige!” inleder hon varje litet videoklipp, som nästan alla handlar om alla de vallöften Tidöpartierna ännu inte lyckats genomföra. Matilda Ekeblad, tidigare förbundsordförande för MUF, summerade detta på ett underhållande sätt. “Socialdemokraterna lyckas knappt leverera ett enda vallöfte på 8 år. Nu säger Mikael Damberg att det undergräver förtroendet för politiker när Moderaterna inte levererar alla sina vallöften på 8 veckor. Helt otroligt.”, skrev hon på Twitter.

Andersson poserar även fortsatt med sin Sverige-pin på kavajslaget, som enligt tradition tillhör regeringens ministrar. För att inte tala om likheten i det nedvärderade och förminskade härskartekniker i debatter som hon delar med en viss orangefärgad man som undergrävt förtroendet för politiker i USA. Annika Strandhälls sena och intensiva twittrande väcker också en viss igenkänning.

När oppositionen samtidigt talar om hur löftesbrott undergräver förtroendet för politiker lever de inte riktigt som de lär. Det var därför intressant att höra Lena Hallengren lova dyrt och heligt att de ska vara varsamma och restriktiva med KU-anmälningar. För att sedan följa presskonferensen där Anders Ygeman och Peter Hultqvist berättade att de skulle lämna in en andra KU-anmälan mot Ulf Kristersson på ett fåtal veckor. Lite som Knatte och Fnatte, påhejande och läsandes innantill från en monitor med text skriven av Lena Hallengren, gängets Tjatte.

Pomperipossa, Magdalena Andersson, sitter nöjt på sin hemmasnickrade tron medan hennes lakejer utför det smutsiga maktspel som blivit ett kännetecken för Socialdemokratin. Bara det faktum att Socialdemokraterna i valrörelsen hävdade att ett maktskifte var ett hot mot Sverige som demokrati påvisar att drömmen om enpartistaten (S)verige lever vidare.

Oscar Fors är mediestudent