NATO kan inte väntaSverige är inte alliansfritt. Sverige kommer inte att vara neutralt i händelse av krig. I praktiken har neutralitet i krig aldrig varit möjligt. Sverige riskerar att stå ensamt om kriget gäller oss. Detta i en situation där planen är att Sverige ska försvaras tillsammans med andra, skriver Andreas Braw och Adam Jansson.

Rädslan för att komma till beslut i NATO-frågan är förlamande för svensk försvarsplanering. Å ena sidan ska Försvarsmakten planera för att ta emot stöd från andra länder, å andra sidan finns inga garantier för att dessa länder ställer upp. Det finns väldigt få exempel i historien där allianslösa länder försvaras av andra länder. Den som inte är beredd att hjälpa får sällan hjälp själv. Från NATO är beskedet tydligt – antingen är man medlem, eller så är man inte det.

Allianspartierna är överens om att NATO-medlemskap är målet, men inte när. Att skjuta upp medlemskapet är dock meningslöst. Det finns inte en enda positiv aspekt av att förhala ett beslut. Ryssland har fördubblat sina försvarsanslag, invaderat två europeiska länder och bedriver en aggressiv maktpolitik mot flera andra. I Ukraina har fler än 10000 människor dött till följd av Rysslands krig. Vad mer krävs för att Sverige ska agera?

Sverige kan inte försvaras ensamt. Den enda trovärdiga partnern är NATO. Allianspartierna med Kristdemokraterna i spetsen bör initiera Sveriges ansökan om medlemskap i NATO redan under nästa mandatperiod.

Andreas Braw är försvarspolitisk talesperson för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet och Adam Jansson är ordförande för KDU Blekinge.