Namn att minnas: Aida Hadžialic

Gymnasieministern kom måhända inte från ingenstans, men Namn att minnas hade ändå inte anat att regeringens yngsta minister skulle vara en av de vassaste – om än inte alltid i knivskarp konkurrens.

Jo, Namn Att Minnas vet att Aida Hadžialic inte kom från ”ingenstans”, ty Halmstad är verkligen någonstans. En trevlig stad i landets kanske mest välmående och välskötta län, där livslängden är längst i Sverige och jorden fet och fin. Att vara sosse i Halland är nog lite som att vara nymoderat, tror vi. Eller kanske socialliberal.

Namn Att Minnas vet också att den nuvarande gymnasieministern var oppositionsråd och därmed inte heller politiskt kom från ”ingenstans”.

Men likt de flesta andra av oss så kände vi inte till henne särskilt väl när hon blev utsedd till minister av den nytillträdde Statsministern Löfven. Att hon är landets yngsta minister någonsin har hon fått en del uppmärksamhet för, men det är egentligen inte så intressant. Att hon kommer från Bosnien är inte heller det hon ska få mest rubriker om, även om Namn Att Minnas nog anser att lite mer Balkan i svensk politik vore trevligt.

Vad som däremot är intressant är med den klarhet hon trätt fram, måhända jämte Ygeman, som en av de ministrar som de facto svarar på frågor som ställs och dessutom vågar uttrycka politiska åsikter.

Det glimrade till när hon sade sitt hjärtas mening om islamister och bara häromdagen twittrade hon:

”Det behövs ett betygssystem som ställer höga krav och kräver ansträngning – samt ger elever betyg som speglar deras kunskaper.”

Namn Att Minnas nickade instämmande och kunde inte riktigt dra sig till minnes när vi senast hade hört något liknande från en (S)-minister. När hon dessutom i en rosafärgad tidning av lite enklare karaktär än denna utbrister att ”Jag har Gustav Möllers gamla ord klingandes i öronen på mig, att varenda skattekrona som inte används på rätt sätt är en stöld från folket”, så väljer Namn Att Minnas att tolka detta – måhända väl – positivt och mumlar ”draga moja, javisst är skatt stöld”.

Överhuvudtaget så är det ett nöje att följa henne på Twitter. Förutom en del SSU-plakatmässiga slängar om dumma moderater och annat som väl hör de unge till, så är hon både tydlig och personlig. Inga bästa smartaste tjejgäng-bilder, istället en pigg bild när hon skjuter gevär med texten: ”Det här statsrådet skjuter inte från höften”. Detta i tider när Inrikesminister Ygeman blivit påkommen med att i smyg vilja ta vapnen ifrån svenska jägare och sportskyttar genom att hänvisa till terrorlagstiftning – något som med all rätt väcker ramaskri. Befriande av Hadžialic.

Namn Att Minnas tror att vi bara sett början på hennes nationella karriär. Denna kvinna kan gå långt och förhoppningsvis så vrider hon under tiden socialdemokratin i en, låt oss säga, ”halländsk” riktning. Med andra ord är Aida Hadžialic ett Namn Att Minnas.

För övrigt hälsar vår kollega Balkankorrespondenten att hennes efternamn uttalas med ett tonande Z och ett mjukt ”tsch” på slutet.

Namn att minnas