Mörkblå ideal

Är de gamla moderaterna tillbaka? Ja, gapar Aftonbladets ledarsida förtjust. Vår Bunkerkorrespondent är dock är inte lika lättflirtad.

De gamla moderaterna är tillbaka, varnar Aftonbladets ledarsida samtidigt som de försöker dölja sitt nöjda leende bakom vridande händer. Anna Kinberg Batra vill ha pigjobb, dra ner på välfärden och villkora bidrag!

Jo då, visst var det en ovanligt ickeny budget de nya moderaterna presenterade i veckan. Förutom arbetslinjen ligger tyngden på trygghet, polis och försvar. Man har till och med, måhända något oroväckande, dragit sig till minnes både MUST och FRA och vill ge vardera ett tillskott om 500 miljoner kronor årligen för att bekämpa terrorism medelst elektronisk övervakning.

Nödvändiga pengar, utan spaning ingen aning som det brukar heta, men när man samtidigt vill utöka möjligheterna till kameraövervakning och signalspaning inom landet är det lätt att börja fundera på om inte de pengarna – likt så många andra utlovade tillskott till rikets försvar och säkerhet – är tungt villkorade för att passa politikerna senaste favoritprojekt.

De där pigjobben utgörs av utökade RUT-avdrag, förmodligen det enda realistiska förslag för att få fram de så omhuldade enkla jobben som politikerna kommer våga sig på innan valrörelsen, som tillsammans med en relativt modest skattelättnad primärt för låg- och medelinkomsttagare utgör budgetförslagets skattesänkningar.

Och här någonstans börjar man för en gångs skull önska att Aftonbladet hade rätt. För om världens högsta marginalskatter nämns inte ett ord. Inte heller om företagande, eller var annars jobben till alla de där som ska lyftas ur bidragsberoende ska hittas. Inte kan de väl alla dra på sig kronans uniformer?

Nej, hårdare batonger i all ära, Moderaterna får allt dra med det förhatliga prefixet ”nya” ett tag till. En riktig mörkerman vill sänka både ubåtar och skatter.

Bunkerkorrespondenten