Mats Johansson 60 år
Moderaterna fortsätter att förnyas

Idédebatt är viktigt. Gösta Bohman visade att tron på grundläggande värden är av betydelse för den som vill förnya och förändra såväl ett parti som samhället. Mats Johansson är en annan person som både i partiets närhet som skribent och nu som riksdagskollega förstår idéernas inneboende kraft och som gärna deltar i det offentliga meningsutbytet.

På Moderaternas partistämma i oktober antogs ett nytt idéprogram. Det är framtidsinriktat, fördjupar vår syn på jobb, välfärd och miljö, samtidigt som det lyfter fram en modern frihetssyn. Människan är utgångspunkten och politikens uppgift är att skapa ett modernt samhälle där varje människa kommer till sin rätt.

Vi skickar en tydlig signal till våra politiska motståndare: Nu stärker vi arbetslinjen och ansvarstagandet ytterligare. Vi har lyssnat på människor och tar med vårt nya idéprogram steget mot en bättre välfärdspolitik. När fler jobbar och betalar skatt så finns mer pengar till vår gemensamma välfärd. Socialdemokraterna fortsätter att attackera arbetslinjen, trots att svenska folket två val i rad har sagt att den är grundläggande för att framtiden ska bli bättre.

En förutsättning för att Moderaterna har kunnat fördubbla sitt väljarstöd mellan 2002 och 2010 är vår förnyelse. Efter valet 2002 var det tydligt att människor inte hade förtroende för vår politik. Det var med den vetskapen i bagaget vi inledde förnyelsearbetet, utvecklade arbetslinjen och samtalade med människor i deras vardag för att ta tillvara på deras erfarenheter. Med vårt nya idéprogram gör vi förnyelsen till kärnan av vårt parti, samtidigt som vi nyfiket pekar på fler utmaningar.

Idéprogrammet är bara en del av vårt arbete för fortsatt utveckling och förnyelse. Tillsammans med idéprogrammet antog också Moderaterna ett nytt kommunalt handlingsprogram och en ny utrikespolitik på partistämman. Det visar att vi har ett starkt framtidsfokus och skickar en tydlig signal till väljarna: Vi har fortsatt att lyssna, vi utvecklar vår välfärdspolitik och vi gör politik av svenska folkets stora vilja att visa internationell solidaritet och leva i ett mer öppet samhälle.

Nya Moderaternas idéprogram heter ”Ansvar för hela Sverige”. På så sätt är vi tydliga med att vi tror på en praktisk och lösningsinriktad politik. Vi tror inte på vänsterpartiernas uppskruvade tonläge där människor spelas ut mot varandra, där stad ställs mot landsbygd och generationer hetsas mot varandra. Med en tydlig arbetslinje och en gemensamt finansierad välfärd går det att skapa goda förutsättningar för fler jobb och hög livskvalitet i hela Sverige. Det finns heller ingen motsättning mellan en ambitiös miljöpolitik och goda villkor för människor och företag att bo och verka i hela Sverige.

I det nya idéprogrammet har vi slagit fast grunderna för moderaternas politik. Utifrån dessa kommer vi nu att fortsätta utvecklas för att möta de problem som människor stöter på i sin vardag. Vi är stolta över det vi lyckats åstadkomma hittills, men vi är inte nöjda. Istället vill vi nu ta nästa steg i vår förnyelse.

Jessica Polfjärd är riksdagsledamot (M) och ordförande för idéprogramgruppen.