Mats Fält: Hjärtlandet
Det är annorlunda i landet där tunnelbanan aldrig kommer, kollektivtrafiken är gles och naturen inte är ett utflyktsmål utan något man har inpå knuten. Landet där bilen och den frihet den ger är en självklarhet och jakt och fiske en naturlig del av livet för väldigt många. I landet vars invånare ibland knappt känner igen sig i debatten som förs i riksmedia.
”Hjärtlandet” är ett konstigt svengelskt begrepp som vi kan tacka Göran Hägglund för. Efter att han gjort pannkaka av uttrycket ”verklighetens människor”, var Ebba tvungen att hitta en annan symbol för partiets nya försök till halvpopulistisk högersväng. Det gick så där språkligt men bättre politiskt, även om väljarframgångarna hittills uteblivit.
Hur är det då i ”hjärtlandet” – där de mer genuina svenskarna har sin boning? Vi kan ta Bollnäs som exempel, mest känt för C H Hermansson, Tove Lifvendahl och Victoria Silvstedt. Även ibland kallat ”tomtarnas stad” i kommunens egen marknadsföring. Ja, det är annorlunda på landet. Skyltarna vid infarterna har faktiskt plockats ned. Någon tyckte kanske att frasen alltför tydligt inbjöd till tveksamma tolkningar.
På annandagen samlades 3500 personer för att se på derby i bandy mellan Bollnäs GIF och Edsbyns IF. Det gör man alltid. Före den nya hallen, som öppnades i oktober – ”SBB Arena” heter den men det är nog bara trogna läsare av börssidorna som ser namnet som ett omen om en osäker framtid – slogs det ibland publikrekord på den gamla arenan på Sävstaås men nu blir det aldrig fler än just 3500.
Varför just bandy blivit religion i Hälsingland kan man fråga sig. En sport som tidigare spelades på ofta iskalla arenor med en liten röd boll som knappt någon kan se. Spelet rör sig hela tiden i vågor, fram och tillbaka – ungefär som i handboll. Det är mycket vanligt att man får fråga kompisen vad som egentligen hänt, både när det blivit mål eller hörna. Bandy kan gå blixtsnabbt. Egentligen borde det vara en dålig publikmagnet.
Stämningen i arenan var god trots att viss konsumtion av brända och destillerade drycker förekom. Bråk förekommer väldigt sällan och även barnfamiljer känner sig välkomna. Så brukar det vara på bandy. Slutresultatet 1-1 gjorde dessutom att alla kunde gå hem utan att gräma sig alltför mycket. Edsbyn är sedan flera år tillbaka det klart bättre laget och Bollnäs vinner bara på bortaplan. Sporten lär förbli en viktig del av landskapets folklore.
Relationerna mellan Bollnäs och Edsbyn, ”Hälsinglands Jerusalem”, är numera bra även om Bollnäs aldrig varit präglat av religion på samma sätt. Edsbyn är dag lite mindre Jerusalem och de två kommunerna känner sig mer som partners än som konkurrenter, utanför bandyisen.
Av partierna är det bara SD som har en permanent reklamskylt i arenan. Politiken är lite speciell i Bollnäs. En av de stora frågorna har länge varit just hur bandyns behov av en inomhushall ska lösas. I samband med beslutet hoppade det lokala Bollnäspartiets oppositionsråd av från sitt parti och blev vilde. Han var länge ordförande i kommunstyrelsen för Socialdemokraterna. Att just han blev ledare för det lokala ”missnöjespartiet” var lätt ironiskt.
Bollnäspartiet är ganska stort och dess ordförande har varit ledare för lokalpartiernas riksorganisation. Den illvillige kan tycka att partiet är ett bra exempel på att det inte behövs några idéer för att få röster i lokala val. Att få klara besked om visioner och riktning är inte det lättaste.
När det var som mest annorlunda i det lokala kommunfullmäktige fanns det åtta vildar, inklusive det avhoppade oppositionsrådet. Det torde ha varit svenskt rekord. En händelse som gav viss uppmärksamhet för några år sedan, var när ekonomichefen avgick under ett pågående möte med kommunstyrelsen. Han hade till slut tröttnat rejält på jobbiga och odiplomatiskt formulerade frågor från den lokale ledaren för Moderaterna, då i opposition.
I den här delen av hjärtlandet går det inte väldigt bra för Ebbas kamrater – i Bollnäs är KD nere på ett enda mandat. Samlingspartiet Moderaterna är lika litet som Liberalerna men sitter numera i kommunledningen tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet. Miljöpartiet och de lokala entusiasterna i Bollnäspartiet fick tacka för sig i styret efter det senaste valet. Numera har Bollnäs landets första kommunalråd med bakgrund i Somalia – inte ens Borlänge hann före.
Region Gävleborg har efter valet utmärkt sig genom att få en ny majoritet bestående av M, SD, KD och Sjukvårdspartiet Gävleborg. Det är första gången SD är med och styr på riktigt i en region. S förlorade makten för första gången på 100 år. Det rör på sig i hjärtlandet.
Mats Fält är förtroendevald i Tyresö Kommun