Mats Fält: En ny chans för Tories

Ibland är det tufft för de som hävdar att Storbritannien präglas av rasism och klassklyftor. Nu talar det mesta för att tories i morgon kommer att ersätta en hindu med miljarder på banken med en modig och tydlig kvinna från Nigeria som ny partiledare. Det är svårt att tolka detta som ett resultat av fördomar och feltänkt nationalism.

Kemi Badenoch är rak och kommer troligen att ge tories en chans att ge den nya Labour-regeringen en match. Badenoch ser nederlaget i årets val som ett pinsamt självmål. Tories lyckades inte leverera den politik man lovat väljarna. Även när budskapet var tydligt fanns det inga lösningar på hur problemen skulle lösas. Partiet lovade lägre skatter, minskad invandring, fler bostäder, säkrad yttrandefrihet, minskad segregering och ett starkare försvar. Inget av detta lyckades partiet leverera.

Badenoch vill börja med att tydligt lägga fast vad partiet står för – utan en tydlig ideologisk bas går det inte att varken få tillbaka väljarna eller lösa landets många problem. Hon fick kritik under den interna valkampanjen för att inte leverera svar på många centrala sakfrågor. Hennes svar var att det måste börja med en genomgång av de ideologiska utgångspunkterna – svar på detaljfrågor är nästa steg.

Badenoch har mest gjort sig känd för att vara en modig och mycket tydlig deltagare i de kulturkrig som drabbat även Storbritannien. De har inte varit lika centrala i debatten som i USA men har ofta handlat om ungefär samma saker: yttrandefrihet på universiteten, motstånd mot islamism och stöd för terrorism, transfrågan och public service tydliga roll som propagandaverktyg för vänstern. Det duger inte att bara säga rätt saker. Boris Johnson sa ibland rätt saker men ville egentligen inte på allvar ta striden med motståndarsidan. Rishi Sunak agerade på ungefär samma sätt. Väljarna fick i bästa fall rätt budskap men de praktiska lösningarna kom aldrig av ritbordet. Det kommer att bli annorlunda med Badenoch.

Kemi Badenoch har levt i ett Nigeria som förstörts av religiös extremism och korruption. Hon vet hur farligt det är när ett samhälle inte slår vakt om grundläggande värden. Hon vill inte att Storbritannien fortsätter nedåt på det sluttande planet. Hon har dessutom bättre förankring i vanliga medborgares vardag än många andra i partiets ledning. Hon är från början ingenjör – inte kemist som Thatcher – och har till och med jobbat på McDonald’s.

Badenoch ser valförlusten som en naturlig följd av den politik partiet drivit. Det är inte konstigt att väljarna tröttnar när partiet inte ens försöker leverera det man lovat. Ibland lovat i många år. Partier som inte respekterar sina väljare straffas till slut. Reform är ett resultat av tories misslyckande. Labour ökade nästan inte alls i valet – tories backade katastrofalt men många av de missnöjda gick till Farage. De ville ha högerpolitik, inte någon vänstersväng.

Finns det en väg tillbaka? Möjligheten finns. Missnöjet med Labours skattehöjningar, hanteringen av upploppen och invandrarfrågan och den tydliga vänstergiren i kulturkrigsfrågor efter valet uppskattas inte av väljarna. Labour duckade i många frågor under valrörelsen – ungefär som Kamala Harris försöker göra i USA.

Keir Starmer har redan urusla förtroendesiffror – i mitten av oktober rapporterade Politico att premiärministern hade ett stöd på 30 procent – 69 procent är redan missnöjda med den nya regeringen. Majoriteten i underhuset är överväldigande men ett antal ledamöter på vänsterkanten har redan kommit på kant med den egna regeringen. Den interna oenigheten om bland annat politiken i Mellanöstern och budgetpolitiken är svårhanterlig.

I Politicos sammanvägning av olika opinionsundersökningar från 24 oktober ligger Labour på 29 procent, bara fyra procent över de konservativa. Reform ligger på 19 procent och liberalerna på 13. Keir Starmer har redan förlorat det opinionsmässiga övertaget – med ett annat valsystem skulle regeringen redan varit riktigt illa ute.

Läget är frustrerande men det ger också Kemi Badenoch gott om tid för att bygga upp partiet igen och göra den hemläxa som krävs för att återta rollen som Storbritanniens naturliga maktparti.

De konservativas misslyckande var monumentalt. Det borde göra det lättare för den nya ledaren att samla styrkorna och få med partiets olika fraktioner i arbetet med att åter igen bygga upp förtroendet. Misslyckas de igen lär det vara game over som gäller.

Mats Fält är förtroendevald i Tyresö Kommun