Mats Fält: Aningslöshetens återkomst

Studenter demonstrerar mot judar och Israel. Det är inte första gången. Hög utbildning var inget vaccin mot nationalsocialism i mellankrigstidens Tyskland. Lika lite som det fick intelligenta människor att stå emot kommunismens falska evangelium. Många av både Hiters och Stalins mest entusiastiska anhängare var både vältaliga och högst kultiverade. Ändå förstod de ingenting av det som verkligen är viktigt. Det som gör livet värt att leva och att ytterst dö för. De offrade villigt sina medmänniskor för en grym ideologi som satte ideologiska feberfantasier före mänsklighetens väl.

Ibland jämförs dagens demonstrationer till stöd för Hamas med motståndet mot Vietnamkriget. Det är tänkt att få oss att bli mer sympatiskt inställda till tältlägren på Columbia och demonstrationstågen i Malmö och London. Logiken borde i stället göra dem till avskräckande exempel.

Idag väljer alltför många att ställa sig bakom Hamas, en organisation som vill krossa Israel och mörda alla judar. Samtidigt varnar många opinionsbildare för den populistiska högern i både USA i Europa. Trots att inget parti med större stöd bland väljarna har ett program som kommer i närheten av det hat Hamas predikar. De våldsamma och självupptagna studenterna stöder en rörelse som hatar alla sexuella minoriteter, dödar homosexuella och förtrycker kvinnor. De bryr sig inte om att Hamas står för saker som de aldrig någonsin skulle acceptera, om någon lokal politiker i väst förde fram samma idéer.

Deras föregångare på 1960- och 1970-talen agerade på samma sätt. De valde att ge sitt stöd till en totalitär kommunistisk diktatur som redan visat sitt sanna ansikte. Tiotusentals oppositionella och lika många kritiska bönder hade slaktats av Ho Chi Minhs lakejer redan under 1950-talet. Hundratusentals människor hade redan flytt söderut från det kommunistiska lyckoriket.

Nordvietnam var en stalinistisk diktatur. Varför ville ungdomarna på Yale och Berkeley att även människorna i Sydvietnam skulle tvingas leva under samma korrumperade förtryckarregim? Motståndet mot värnplikt kan man förstå på ett personligt plan men många ungdomar i väst hävdade att de ville ge Vietnam frihet. Samma frihet som man har på ett fängelses rastgård.

Det är ännu svårare att förstå stödet för Hamas. Israel är en demokrati med yttrandefrihet, trosfrihet och ett fungerande rättssystem. Alla människors mänskliga rättigheter respekteras. Det finns problem på Västbanken men de skulle kunna lösas genom ett fredsavtal. Den dag även palestinierna vill skriva på ett sådant. Sydvietnam var en korrumperad kvartsdemokrati. Det var ett land med stora problem och interna motsättningar men fortfarande ett bättre och öppnare samhälle än diktaturen i norr. Det var lättare att kritisera regeringen i Saigon, delvis på grund av öppenheten. Regeringen i Jerusalem tänker som vi och har samma värderingar. Något har gått väldigt fel när så många väljer terrorns sida mot en demokratisk stat som varje år tvingats försvara sin frihet.

Studenterna på USAs elituniversitet går inte i några heroiska föregångares fotspår. De är snarast ännu mer aningslösa än sina systrar och bröder på 1960- och 1970-talet. Deras stöd för diktatur och förtryck kan i stället jämföras med de intellektuella giganter som under årtionden såg Hitler och Stalin som lösningen på mänsklighetens problem. Martin Luther Kings arbete var något helt annat. Antisemiterna Hitler och Stalin hade varit stolta om de kunnat se hur studenter på västvärldens främsta universitet idag kräver bojkott av den enda judiska staten och trakasserar sina judiska klasskamrater. De hade säkert kommit bra överens med demonstranternas hjältar i Hamas, som i oktober genomförde den största slakten på judar sedan Förintelsen. Stalin hade liknande planer innan de avbröts av diktatorns död 1953.

Den amerikanske konservative journalisten och författaren William F Buckley brukade konstatera att han hellre skulle låta de 500 första namnen i Bostons telefonkatalog styra landet än lärarna på Yale. Dagens pinsamma svärmande för hatets representanter är ännu ett bevis på hur korrekt den bedömningen var.

Mats Fält är förtroendevald i Tyresö Kommun