Liberalismen på väg ut ur ALDE?I Sverige är det många partier och politiker som nu försöker kalla sig ”liberala” och i efterspelet till JÖK har begreppet fått en betydande, om än otydlig, innebörd. Det talas om att värna den ”liberala demokratin” i Sverige, och i EU. I Bryssel verkar beteckningen dock på väg ut i kylan, konstaterar Brysselkorrespondenten.

Det var en något anmärkningsvärd nyhet som förmedlades av Euractiv i veckan. Guy Verhofstadt, ordförande för Alliance of Liberals and Democrats (ALDE) öppnar i en intervju i franska Le Figaro för att helt droppa ordet ”liberal” i gruppnamnet efter EU-valet.

Det hela kan ses som ett led i ett närmande till Macron som i sin tur vill få med vänsterpartier från Sydeuropa i sin grupp. I vår del av europa är liberal historiskt sett förknippat med frihet och demokrati medan ordet i Sydeuropa mer kopplas till (nyliberala) marknadsekonomiska reformer. Något som kan försvåra allianser i riktning sydvänster. Tydligen har ALDE-gruppen sedan en tid därför diskuterat namnfrågan.

När det gäller makten i EU-parlamentet är liberalismen uppenbarligen en förhandlingsfråga – i vart fall rent språkligt.

Brysselkorrespondenten