Print Friendly, PDF & Email

In memoriam: Gun Hellsvik

Av Gunnar Hökmark | 18 november 2016

I veckan gick den före detta justitieministern Gun Hellsvik bort efter en tids sjukdom. Gunnar Hökmark minns en rakryggad politiker och god vän.

Hon var alltid säker på sin sak, men lyssnande och trygg i sig själv. Rakryggad när det gällde principer och rätt, ömsint när det gällde medmänniskor. Hon var vad som skulle kunna kallas en naturmoderat. Ständigt en instinkt som pekade mot att försvara friheten, rättsstaten och dess institutioner. Erfaren men inte i första hand skolad som politiker utan som människa och jurist.

Aldrig självsäker men alltid fasta värderingar. Sådan var Gun Hellsvik.

Hon var som gjord för att bli justitieminister. Och det blev hon och det var hon i full bemärkelse.

För Gun var det politiska uppdraget ett uppdrag som medborgare, inte som ett yrke. Därför var livet för henne inte bara politik och därför såg hon saker och ting inte bara ur det politiska perspektivet. Hon såg problem och möjligheter som människa, som jurist och som en ansvarsfull medborgare. Och hon såg människor. Som de var och som de är utan att värdera, bara för att lära känna dem.

Gun Hellsvik var en viktig moderat företrädare. En framgångsrik jurist och justitieminister. Men framförallt var hon i ordens allra viktigaste och bästa betydelse en bra människa och en god vän. Vi har anledning att känna tacksamhet gentemot henne och delta med hennes familj i deras saknad.

Gunnar Hökmark var moderat partisekreterare 1991–2000 och är nu europarlamentariker.

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

Reflektioner om politik : Elva essäer om idéer och reformer

fplus

Läs mer här

webshop_banner

Ladda ner E-boken om Liberalkonservatism