Högtider i kristiderNästa fredag är det långfredag, och Svensk Tidskrift bejakar den konservativa sidan av sitt liberalkonservativa arv med en utgivningspaus. Helgerna i övrigt blir dock allt annat är traditionella, skriver Amanda Wollstad.

Vid det här laget har förhoppningsvis majoriteten hunnit ställa in sina påskresor, äggjakt i mormors trädgård är inte att tänka på och statsminister Stefan Löfven har uttryckligen bett påskkärringarna lämna kvasten på parkeringen. Kyrkor och synagogor kommer på de flesta ställen gapa tomma och bönestunderna flytta ut i cyberrymden.  Ingenting är som det borde, men det kan förhoppningsvis bli bra på sitt sätt.

För när våra traditioner vänds på ända av pandemin påminns vi om varför vi håller fast vid dem. När vi inte längre kan umgås dagligdags påminns vi om vikten att hålla hårt i de vi bryr oss om. När vi av någon anledning inte längre har tillgång till de tidigare generationerna minns vi varför vi håller så hårt i deras minnen och arv.

Kristider leder också till kreativitet, och början på något nytt. Efter chockdigitaliseringen av näringsliv och skola blir det nu dags att ta samma steg privat, och bygga gränser mellan de normalt så åldersegregerade sociala medierna. Kanske kan påskkärringen flyga digitalt, och snapsvisorna sjungas och böner bes kring ett digitalt middagsbord. Måltider som minner om tidigare generationer ger också gemenskap, även mellan detta liv och nästa.

Kanske kommer vi efter COVID-19 ha nya traditioner att ta med till nästa påsk, ritualer som förstärks och förvanskas tills nästa generations barnbarn förundrat undrar varför vi gör på ett visst sätt, men hakar på så länge det vankas godis. För är det någonting både påsk och paschas minner om så är det att det går att överleva värre saker än såhär, och att de vi mister alltid kommer vara en del av vår individ och vårt arv. En dag kommer också detta vara historia.

Svensk Tidskrift önskar alla våra läsare en god helg, och en glad påsk och paschas när den tider kommer.

Vi är tillbaka som vanligt fredag den 17 april. Sådana traditioner ruckar man inte på så lätt.  

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift