Högt EU-spel för ny GroKo?Samtliga partier i den stora koalitionen straffades av väljarna i söndagens tyska val. Valresultatet ger egentligen bara två möjliga regeringsalternativ, en fortsatt men kraftigt försvagad stor koalition mellan CDU/CSU och SPD eller en så kallad Jamaika koalition med CDU/CSU, FDP och de gröna. Anders Ydstedt siar om utgången.

Lite oväntat gick SPDs ordförande ut tidigt på söndagskvällen när valresultatet blev klart och stängde dörren för fortsatt samarbete med CDU/CSU. För SPD kan rollen som oppositionsledare bli en möjlighet att driva egen politik som kan lyfta stödet inför nästa val.

Anmärkningsvärt var därför Merkels sammanfattning av läget när ARDs Berliner Runde samlade samtliga partiledare. ”Jag kommer att söka stöd för de möjliga regeringsalternativ som finns och börja med SPD”, sa Merkel, vilket fick Martin Schulz att försöka ta ordet från Merkel. Schulz avvisade alla sådana tankar och betygade SPDs avsikter att gå i opposition.

När Emanuel Macron senare i veckan presenterade sina visioner för fortsatt EU-integration med många kontroversiella förslag var det många som pekade på svårigheterna att driva detta tillsammans med ett Tyskland med FDP i regeringsställning. ”Med FDP i en tysk regering vore jag död” sa Macron till Der Spiegel.

Det stöd som Merkel nu visat för Macrons tankar om kraftigt utvidgat EU-samarbete kan tolkas på många sätt (FT 170929). Ett är att Merkel kanske kommer att sätta press på SPD, att för ”EUs bästa”, ändå gå in i en GroKo?

Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift