God Jul önskar Svensk TidskriftSverige har fått en regering, annars är det inte mycket som ändrats från förra årets julhälsning från redaktionen, konstaterar Amanda Wollstad.

Som Hans Wallmark konstaterar här bredvid präglas utrikespolitikern fortfarande av Kinas maktambitioner, rysk aggressivitet, och det ständigt pågående spelet kring Brexit. Den transatlantiska länken är fortsatt skör, väst söker sin riktning och EU sin framtid.

I Sverige är regeringssamarbetet precis så låst som man kan vänta sig av en storkoalition med oförenliga värden, och debatten fastnar gång på gång i detaljer medan det väljarna nog helst av vill ha svar på är hur man avser bemöta det besinningslösa våldet som i rask takt sprider sig ut från storstäderna.

Det är mycket som skaver när vi nu lämnar tiotalet bakom oss och tar steget in i ett nytt decennium. Men först ska vi fira jul, och frågan är om den inte är mer efterlängtad än någonsin. På sociala medier är det ett bakande och korvstoppande, ett fejande och putsande, ett stöpande och köpande, ett rumsterande och paketerande och vansinnigt uppsving i affärsverksamheten – i vart fall för webbhandeln.

Det tycks helt enkelt som vi i dessa orostider har ett uppdämt behov av pynt och traditioner, att samlas kring någonting större. Kanske är det en spaning så god som någon inför tjugotalet.

Med dagens nummer tar Svensk Tidskrift jullov, och är åter i mitten på januari. Vi lovar dyrt och heligt att ägna ledigheten åt god böcker, djupa tankar och kanske en julkola för mycket, och hoppas att våra läsare får chansen att göra det samma.

Till de av er som avstår till förmån för helgarbete i uniform eller kostym, på baser, sjukhus, gator, torg och kanslier riktar vi ett stort och innerligt tack. Mer er står och faller landet, och således känner vi oss helt trygga.

Er och alla våra övriga läsare önskar vi en riktigt god jul, en glad chanukka och ett frihetligt nytt decennium.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift