Glenn och Glenlivet

Hört talas om the Arc of Prosperity? Om inte kan det vara dags att bli varse att skotska nationalister i detta nu sitter och klurar över hur de ska kunna ansluta sig till Skandinavien för att bilda en halvmåne av välstånd. Så snart de bara blivit självständiga från Storbritannien.

Vad tycker svenskarna om detta? Undrade en brittisk journalist som mejlade Svensk Tidskrift häromdagen.

Ja, vad säger man, vad tycker ni?

För skottarna är saken klar. Titta bara på kartan så nära vi ligger varann! Och vikingarna var ju här! Och i Skandinavien har ni både pappamånader och vindkraft! Det senare tilltalar särskilt det skotska, socialdemokratiska nationalistpartiet, SNP, med partiledaren Alex Salmond i spetsen.

Men Skottland? Har vi inte fullt upp med att återknyta banden med Baltikum? Kanske är norrmännen mer intresserade. De bor ju lite närmare Nordsjön. Eller islänningarna? Där finns det nämligen de som å sin sida sitter och klurar på en valutaunion med Kanada. Kanske går det lika bra med skottarna?

Sedan kan man ju undra vad skottarna hoppas på. Att komma med i Nordiska rådet?
Fast när jag prövar frågan på facebook får jag genast engagerade svar som visar att jag tänkt helt fel.

– Jag har blivit Skottlandsfanatiker, har varit där tre gånger de senaste två åren.
– Single malt?
– Fotboll, whiskey, Edinburgh, pubkultur.

Nästa person avslöjar att alla whiskeylådor i världen en gång tillverkades på ett snickeri i Göteborg. Såklart, jag glömde ju varför alla heter Glenn i Göteborg.

Så för att glädja er skotska nationalister där ute. Manliga göteborgare mellan 25 och 50 år är på er sida! Nu behöver ni bara övertyga resten.