Glad sommar önskar Svensk TidskriftDet har varit ett långt läsår i den politiska skolan. Ett riksdagsval som vägrade ta slut, en regeringsbildning som som måste gett talmannen magsår från det myckna kaffedrickandet och så ett EU-parlamentsval som mest handlade om att älta samma gamma nationella frågor en gång till. Sällan har behovet av ett sommarlov varit så skriande.

I brist på Den blomstertid nu kommer får vi betrakta resan hem från Visby och den ärligt talat rätt avslagna Almedalsveckan som vårt alldeles egna utspring. Några tio veckor hägrar inte för många, men de standardiserade fyra hägrar som en evighet efter valens gråa töcken av medvetna missförstånd, uppskruvade tonlägen och domedagsprofetior.

Svensk Tidskrift ordinerar vila, vänner och reflektion. Ett glas vin eller tre för den som är lagd åt det hållet. Och böcker. Ett överflöd av böcker.

Poesi, romaner, kanske ett historiskt verk eller två – ocensurerade. Absolut ingenting av managementkonsulter, självhjälpare eller någon som ens påminner om en ”guru”. Målet bör vara längre tankar, djupare analyser och tjockare hud. Där har samtiden lite att erbjuda, men behovet är oändligt.

Problemen är många, både i Sverige och omvärlden, och ett nytt val lurar ständigt runt hörnet. Den kloke fyller depåerna när möjligheten ges. De köttsliga likväl som de andliga.

Vi önskar alla våra läsare en riktigt god sommar, och är som vanligt åter i augusti.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift