Förmynderi kan skada din hälsa allvarligt14 år efter att rökförbud infördes inomhus på Sveriges krogar kommer följdlagstiftningen som alarmistiska frihetsförespråkare varnade för hela tiden. Från och med 1 juni nästa år kan rökning förbjudas på uteserveringar.

Utomhus, i friska luften, där prussiluskorna inte ens kan låtsas att det handlar om omgivningens hälsa. En inskränkning i fria näringsidkares rätt att bestämma över sina egna etablissemang, utan annan anledningar att man kan.

”Vi behöver avnormalisera tobaksbruk i det offentliga rummet”, förklarar Socialminister Annika Strandhäll förslaget. Det behöver vi inte alls. Vi behöver avnormalisera synen på staten som någonslags extraförälder med uppfostringsansvar för vuxna människor.

Sluttande plan-argument må vara billiga, men visar sig allt för ofta sanna. I vart fall när Sveriges politiska ledning anar en möjlighet, om aldrig så långsökt, att ”förbättra” sin befolkningen genom inskränkningar och förbud.

Ja, cigarettrök luktar illa. Nej, det är inte nyttigt att röka. Jo, vuxna människor borde fortfarande ha rätt att bestämma vad de stoppar i sig.

Det är mycket som inte är nyttigt, eller i vart fall inte är det i större doser. Alkohol, fett, socker, slalom, korpfotboll. Är det folkhälsa och kostnader för vård och sjukskrivning vi anför som argument är det mycket som borde förbjudas, eller i vart fall kraftigt inskränkas och förses med både undre- och övre åldersgränser.

Men statens uppgift är skydda sina medborgares grundläggande rättigheter, inte deras midjemått eller tandhälsa.

Annika Strandhäll är inte vår mamma.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift