Farlig ny tilltro till den statliga handen

Nu kommer förslag om ökad statlig inblandning i marknadekonomin från flera håll. Förståelsen för att politiker inte ska blanda sig i marknaden verkar allt tunnare. Det är en livsfarlig utveckling.

I väntan på att regeringen ska presentera sin industrikansler kommer det fler förslag om ökad statlig inblandning i marknadsekonomin från andra håll. I veckan har Moderaterna lanserat ett förslag om statliga riskkapitalfonder, organisationen Företagarna vill ha en statlig affärsbank och LO arrangerar ett seminarium med rubriken Dags igen för löntagarfonder?.

Förståelsen för att politiker ska upprätthålla goda ramvillkor för marknaden, men inte blanda sig i densamma, verkar allt tunnare. En industrikansler kan aldrig peka ut vinnarna på marknaden, statliga riskkapitalfonder har vi testat förr med bedrövligt resultat och om bankerna inte lånar ut pengar till företagen så borde man kanske fundera på skatteregler eller bankregleringar istället för att föreslå en ny statlig affärsbank? Och nya drömmar om löntagarfonder får företagare att börja fundera på exit. Livsfarligt!

Det finns mycket som kan göras för ett bättre företagsklimat. Interventioner i marknadsekonomin är inte bara bortkastade skattepengar, de kan vara direkt skadliga också. Här är därför några lästips för att komma på bättre tankar:

I senaste numret av Ekonomisk debatt sågar Christian Sandström, docent i innovationsekonomi på Chalmers, alla myter om att det var den amerikanska staten som skapade iPhone och alla tekniker som denna bygger på.

I Svensk Tidskrifts bok Sista försöket att socialisera Sverige? 30 år efter löntagarfondsstriden beskrivs hela historien kring hur förslaget kom till och hur det till slut stoppades. Som en anpassning till det konstiga politiska marknadsläget har priset på boken höjts till det dubbla. Vi får hoppas att vi snart kan sänka priset igen.

Anders Ydstedt är rådgivare till företag och organisationer och styrelseordförande för Svensk Tidskrift.