En någorlunda normal sommar önskar Svensk TidskriftDet har varit en konstig vår. En av de konstigaste undertecknad upplevt, och många med mig. Mycket vi trott oss veta har ställts på ända, rutiner och planer kastats omkull och sådant vi trodde var ett sedan länge passerat stadium för det upplysta väst har åter blivit vardag, skriver Amanda Wollstad.

Plötsligt är det åter överlevnad som toppar dagordningen, och hygien är lika aktuellt som någonsin i debatten om det gamla lortsverige. Gränser som bara existerat på kartan sedan det senaste världskriget – och ännu längre – är plötsligt fysiska hinder igen, och demokratiska principer vi tog för självklara tummas – eller ignoreras helt – i kampen mot en osynlig fiende.

Debatten har kastats tillbaka decennier. Än värre är att det samma tycks ha skett med kampen mot fattigdomen.

Samtidigt vädrar de totalitära staterna morgonluft. I Ryssland har Vladimir Putin precis valt sig själv till envåldshärskare, Kina stärker sitt ekonomiska och politiska inflytande i krisens spår och USA retirerar inte bara från Europa, utan också från många av sina egna djupt hållna principer och friheter. Hongkong tycks efter en hård kamp vara förlorat, i vart fall för stunden. EU och Nato kämpar för sin sammanhållning och relevans. Och den ekonomiska kris som så länge skymtat vid horisonten har nu blåst in med en stormvind.

Det är tuffa tider för en frihetsälskare. En tuff tid att vara människa.

Men det är i nattens djupaste mörker fröet till gryningen sås. Det är nu friheten, frihandeln och människovärdet måste värnas och försvaras. Nu vi måste orka ta debatten, och striden, för allt det vi tror på och håller för självklart.

Det är inte första gången. Det kommer inte vara den sista. Men varje generations kamp för frihet, demokrati och individens okränkbara värde är lika omistlig. Att luta sig tillbaka är inget alternativ.

Det kommer bli en konstig höst. Förmodligen en konstig vinter. Detta är bara, kanske, slutet på början.  Vi behöver samla oss, slipa argumenten, smälta vårens omvälvningar och förbereda oss för det som komma skall.

Därför hoppas vi nu på en lugn, någorlunda normal, sommar, och att alla våra läsare – trots inställda planer – får fina dagar i bildningen och vilans tecken. Och er som står på post för att få denna galna värld att ändå flyta på tackar vi, från djupet av vårt hjärta.

Svensk Tidskrift är åter med ny energi och samma envishet i augusti. Skulle ni sakna oss finns vårt arkiv alltid fritt tillgängligt på svensktidskrift.se

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift