Dalila Alibasic: Moderaterna är partiet för invandrare

Till en början var det självklart för mina föräldrar att rösta på Socialdemokraterna. De älskade den svenska modellen, välfärden och tryggheten. De identifierade sig med mottot: ”Gör din plikt och kräv din rätt”. Idag känner de sig – precis som jag – svikna av tomma löften.

Mina föräldrars svenska klassresa började 1994 på en flyktingförläggning i Mariestad. Min mamma hade flytt från kriget i Libanon och min pappa från kaoset i det sönderfallande Jugoslavien. De fann varandra och gifte sig på flyktinglägret. Min mamma blev rätt snart gravid. Pengarna räckte inte, och det hände att de lade sig hungrig om kvällarna. Från den dagen bestämde de sig – de ville ha ett annat liv.

De lärde sig svenska, skaffade sig ett par jobb och började betala skatt. Precis som många nysvenskar. Idag bor de i ett tegelhus med en trädgård där min pappa planterar gurkor och tomater.

Deras klassresa har inte varit enkel. De har arbetat nattpass, dubbla jobb parallellt med en vidareutbildning. Allt för att ge mig och min bror bättre förutsättningar än vad de hade. Allt för att bygga sig ett värdigt liv i det nya land som de idag kallar sitt hem.

Idag är det alltför många som kommer till Sverige, men aldrig blir en del av det svenska samhället. Varje dag ser vi baksidorna av utanförskapet. Det finns 700 000 utrikesfödda som inte är självförsörjande – hälften av alla som invandrat till Sverige. Bland personer födda i Sverige är motsvarande andel en dryg fjärdedel.

Socialdemokraterna ger inte de verktygen som krävs för att komma in i arbete, i stället matas människor med bidrag och ett samhälle som inte ställer krav. Trösklarna för att komma in på arbetsmarknaden är för höga, vilket göder ett redan för stort utanförskap. Det är inte värdigt.

De som lever på bidrag men kan arbeta är också något som har skapat flest diskussioner runt min familjs matbord. Min pappa frågade mig senast förra veckan varför han ska stiga upp tidigt varje morgon och betala skatt som i sin tur går till bidrag till människor som kan arbeta? Det skaver kanske extra mycket för de som har jobbat väldigt hårt, och gjort rätt för sig. Det känns, och är, orättvist.

Socialdemokraterna gör ingenting för att bryta utanförskapet och bidragsberoendet. De fortsätter att värna om ett system där det går att få ut 35 000 kronor – efter skatt – för en familj i Stockholm där ingen jobbar. Om en får ett jobb, blir skillnaden noll kronor. Istället vill Magdalena Andersson höja skatten på sparande (ISK), höja skatten för alla landets företagare och för alla som jobbar. 

Den 11 september kommer mina föräldrar för första gången rösta på det parti som tycker att det ska löna sig att arbeta och som förstår att kravställande är omtänksamhet. Som lovar att sänka skatten så att man får behålla mer av sina intjänade pengar, som vill göra det enklare att driva företag och införa bidragstak så att det alltid lönar sig att arbeta. Det partiet är Moderaterna.

Nu vänder jag mig till dig. Du som inte tror att Moderaterna är partiet för dig: Moderaterna är partiet för dig som har gjort, vill göra eller tycker att man ska kunna göra en klassresa precis som jag och min familj. Vi behöver vända utvecklingen och en röst på Moderaterna är garanten för det.

Dalila Alibasic är förbundsstyrelseledamot för Moderata Ungdomsförbundet