Dags att Coronaanpassa Sveriges ekonomiHöga skatter, en överhettad bostadsmarknad och demokratins krav på att behöva träffa andra människor. Allt detta kan en lagom smittsam pandemi lösa – och Sverige kan ligga i framkant för anpassningen. Plus: feberheta investeringsråd från Svensk Tidskrifts egen COVID-19-korrespondent.

Under gårdagen rapporterade Reuters att Tysklands finansminister Peter Altmaier öppnar för skattesänkningar för att lindra de ekonomiska effekterna av viruset. Även om Sveriges statsminister sedan tidigare fastställt att skattesänkningar orsakar förenedringsrån så kanske det i alla fall kan hålla arbetslinjen vid liv istället för att folk ska ligga hemma sjuka. Skulle statsfinanserna fortfarande inte gå ihop föreslog nyligen nationalekonomen Erik Lakomaa i en kommentar på Facebook att subventioner för kollektivtrafiken bör avskaffas. Det sparar både pengar och minskar smittorisken. 

Utöver detta så har långa köer och höga priser länge vara symptomen på den pest som är svensk bostadsmarknad. Men med en börsmarknad i fullt fall så vankas det snart köpläge även för den kapitalsvaga, och när flykten från städerna till landsbygden tar fart står snart innerstadslägenheter till förfogande för en billig slant.

Slutligen måste också formerna för vår representativa demokrati utredas i dessa smittotider. Att ledamöter träffas, diskuterar och hostar på varandra i fullmäktigesalar runt om i hela landet får anses vara förlegat. Istället borde andra former funderas över. Exempelvis har votering via applikation visat sig framgångsrikt i så välfungerande demokratier som Iowa.

Därmed är mina reformförslag för Sverige:

Att sänka skattetrycket i takt med att den arbetande populationen decimeras och samhällsviktiga funktioner slås ut, för att garantera valuta för skattepengarna.

Att alla invånare håller sin preppingutrustning lagom mobil så att denna kan flyttas till en övergiven hyresrätt i innersta Östermalm vid första bästa tillfälle.

Och slutligen att Sveriges regering uppdrar åt demokraterna att utveckla en app för distansröstning, helst med delfinansiering av Hillary Clinton och Pete Buttigieg valkampanjer.

BONUS MATERIAL FÖR PRENUMERANTER – “TOP 5 CORONAAKTIER”

“Never waste a good crisis” sa en gång som bekant Winston Churchill om sin börsportfölj runt mitten av 1900-talet – en portfölj som då främst bestod av vapenexport och västtyska bolag. I samma smittosamma anda vill vi nu tipsa på hur just du blir rik på den stundande krisen*.

5: Bitcoin! När kontanterna måste brännas som en smittskyddsåtgärd kommer det uppstå en renässans för Bitcoin och vi kommer se en bullrun som aldrig förr.

4: Läkemedelsbolag! Alla klagar på big pharma – tills de står där i kön till vårdcentralen för sin cornavaccination. Vår prognos är just nu och ända tills Bernie Sanders segertal i november är det ett fantastiskt köpläge.

3: Guld! Vad bevarar värde och kan hålla dig sällskap i din bunker under kriser? Svaret är såklart ädelmetaller av alla de sorter.

2: Vapen! Hade NRA varit en aktie hade jag dumpat alla mina besparingar i den omedelbart. När polis och militär alla ligger sjuka hemma och ryssens gör med Sverige vad man gjorde med Ukraina är vårt sista hopp krigslystna medborgare med en AR-15 i varje hand. 

1: En prenumeration på Svensk tidskrift! (Om vi nu någonsin börjar ta betalt). För dig som söker svar i en vilse vardagar på de utmaningar som återfinns i att börshandla, rösta och allmänt bete sig i smittotider så är en prenumeration hos Sveriges ledande coronafinanstidning ett måste!

COVID-19-korrespondenten

*Tala alltid med din läkare, personliga bankman och andliga rådgivare innan du ställer om ditt sparande i enlighet med råd tagna ur kåserier i veckopressen.