Dagens frågor: december 2021

Grattis Skattebetalarna 100 år!

I veckan firade Skattebetalarnas förening 100 år med ett seminarium som både blickade bakåt och spanade framåt. Föreningens ordförande Pia Kinhult beskrev den ökade skattebördan som en mur som växt sig allt högre. Vi måste riva denna mur till en nivå som gör att vi får tillbaka utsikten. Ytterst handlar skatterna om vem som äger frukten av våra insatser och om det är staten som är till för oss eller tvärtom. Det behövs en tydlighet att våra pengar förvaltas till gemensam nytta och här har föreningen fortsatt ett viktigt uppdrag.

Alice Teodorescu Måwe,  Stig-Björn Ljunggren och Stefan Stern svarade för framtidsspaningarna. Teodorescu Måwe pekade på att medborgarna måste få valuta för skattepengarna, Stern varnade för socialdemokratiska önskemål om högre kapitalskatter medan Ljunggren livfullt pratade om skillnaden mellan biodlare och björnar. Biodlaren värnar om att det görs mer honung medan björnen förstör bikupan. Låt oss hoppas på fler biodlare än björnar i skattepolitiken!

Rånrisken är på riktigt

För i takt med att butikshandeln arbetar för att höja trösklarna för rån, genom att ha allt färre kontanter i omlopp och säkrare transportkedjor, vid sidan av butikslarm och övervakningskameror, söker sig de kriminella elementen lättare vägar. Enskilda personer eller familjer ses som enklare byten, skriver Svenska Dagbladets politiska chefredaktör i en ledare och refererar till vår ledartext Staten måste sluta läcka personuppgifter. Alltid kul när våra texter uppmärksammas – men än viktigare är att fler uppmärksammar hur staten med öppna ägarregister hjälper kriminella att hitta offer.

Rainer Zitelmann i Studio Axess

Författaren till boken Förebilder och syndabockar och regelbundna medarbetaren i tidskriften Dr. Dr. Rainer Zitelmann medverkade i Studio Axess – Idéspecial och pratade om rikedom och avundsjuka. Se inslaget här.

Österrikisk konferens i Wien

Svensk Tidskrift var svensk mediapartner till konferensen ”The Austrian School of Economics in the 21st Century” I Wien den 3-5 november. Konferensen arrangerades av Austrian Economics Center och Fundación Internacional Bases och Friedrich August von Hayek Institut i Wien. Nu finns boken med alla papers från konferensen.

Två själar – samma tanke

Under rubriken Dags för medborgerlig samling skrev Mats Fält nyligen om problemet med små partier som riskerar hamna under riksdagsspärren. Fält föreslog därför att M, KD och L borde bilda en valkartell för att inga borgerliga röster ska gå till spillo. En uppmärksam läsare har uppmärksammat oss på att Krister Thelin, som också skriver här i tidskriften, tidigare framfört samma tanke i Svenska Dagbladet. En kartell är ett alternativ till forna allianser skrev Thelin. Kanske kan idén om en valkartell finna fler vänner.

Redaktionen