Amanda Wollstad: Staten måste sluta läcka personuppgifter

Sydsvenskan har under hösten rapporterat om serie inbrott där brottsoffren har en gemensam nämnare: Samtliga har varit nere på näset och skådat fåglar. Tjuvarna har av allt att döma inte nöjt sig med att länsa bilarna på plats, utan också slagit på registreringsnumret i transportstyrelsens register, fått fram ägarens folkbokföringsadress och sedan begett sig dit för att länsa även hemmet på dyr optik, kamerautrustning och annat man kommer över.

Polisen har bekräftat att någon har begärt ut adresserna från transportstyrelsen, men eftersom myndigheten inte för något register över vem som begär ut uppgifterna går det inte att spåra förövarna den vägen. Laglydiga medborgares personuppgifter är fritt sökbara för alla och envar, medan kriminella som vill utnyttja uppgifterna inte ens registreras internt.

Det är inte första gången kriminella använder bilregistret som inköpslista. Övervakar man lämplig parkering eller parkeringsgarage är det med registreringsnumrets hjälp lätt att hitta fordonets hemvist och göra ett senare besök för att i lugn och ro kunna stjäla bilen, eller åtråvärda reservdelar.

Och det är långt ifrån bara bilägare som drabbas. Aktiva på webbforum för klockentusiaster har utsatts för rån – också synnerligen grova, där familjemedlemmar tagits som gisslan och hotats och misshandlats. Eftersom gärningsmännen vetat exakt vad de varit ute efter antar man att ägarna av rätt typ av dyra armbandsur sökts upp via forumen, och får man väl rätt i personens verkliga namn är resten enkelt.

Den som vågar vittna mot kriminella letas enkelt upp innan rättegången. På samma sätt är utsatta kvinnor är lätt funna av stalkers, journalister av extremisterna de bevakar, poliser och socialsekreterare av missnöjda klienter och militär personal av främmande makt. Kvällstidningarnas återkommande listor över vem som tjänar mest i din kommun blir i princip beställningslistor för organiserade inbrottsligor.

Enda sättet att slippa vara fritt sökbar för alla och envar är att om skyddade personuppgifter, och det är svårt att få och svårare att behålla. Man måste motivera sitt behov, flytta och leva efter strikta regler för att komma på fråga och få stanna kvar i systemet.

Sveriges transparens är vacker och värd att skydda, men offentlighetsprincipen är till för att medborgarna ska kunna granska makten – inte för att enskildas privata angelägenheter ska finnas fritt tillgängliga för alla och envar.

Det är dags att börja behandla våra personuppgifter som den skyddsvärda information det faktiskt handlar om.

Amanda Wollstad ät chefredaktör för Svensk Tidskrift