Bokälskarnas midsommar

Om tillkännagivandet av nobelpristagaren i litteratur är bokälskarnas julafton, får den årligen återkommande bokrean ses som litteraturmänniskornas midsommar – en högtid med mycket gott på borden, menar Ola Mårtensson.

Förr om åren fick man vänta länge på att böcker som man gått och kikat på skulle komma på bokrean, så pass lång tid kunde det ta att man nästintill glömt bort att man tidigare ens ägnat en tanke åt boken.

På årets rea finner vi flera av bokåret 2016 mest omtalade böcker. Det finns säkert flera skäl till att det är så. Men en anledning torde vara att vår konsumtion av ord går fortare nu än förr om åren. Inte så att vi läser fortare eller mer utan att fler ord passerar våra ögon. Vi läser tidningen på paddan och där tar vi också del av alla möjliga ordflöden via Facebook, Twitter, Instagram och alla andra sociala medier. Det skrivna ordets tillgänglighet så oerhört mycket större nu.

Vi känner alla till det och jag tror att många av oss som upplevt tiden före det att internet tog sig in i mobiltelefonen, tänker på det emellanåt. Förr fick vi vänta på de skrivna orden. Man gick till brevlådan för att hämta posten och morgontidningen, köpte Expressen i kiosken så man hade något att läsa på vägen hem från jobbet. Nu finns allt i telefonen tillgängligt direkt.

I en så snabb tillvaro måste också bokreaborden vara packade med ny litteratur, det är ju trots allt så att långtifrån alla gamla böcker blir klassiker. Lika bra att vänja sig vid att en del böcker tar sig snabbt in på reaborden och sluta upp med att vara småirriterad över de där böckerna som inhandlades före nyårsskiftet men som fortfarande ligger orörda i ”att läsa”-högen och som nu kan fås för en bråkdel av priset.

Bland årets reaböcker finns ett antal riktigt bra läsupplevelser som jag varmt rekommenderar att man lägger beslag på. De rekommenderade är:

Simma med de drunknade av Lars Mytting
Mytting är en norsk författare mest känd för sin bok om ved. Läsaren får möta Edvard som växer upp tillsammans med sin farfar på en gård i Norge. När farfadern dör blir Edvard på olika sätt alltmer indragen i berättelserna om och upplevelserna av sina föräldrars död.

Hotell Angletterre av Marie Bennet
Läsaren bekantar sig med beredskapstidens Malmö och dessutom kärlek mellan två kvinnor i en tid fjärran 2010-talets toleranta och öppna inställning.

Clinch av Martin Holmén
Deckare där ett Stockholm på dekis utgör fonden. Det är de fattigas, de prostituerades, de homosexuellas, de småkriminellas, mördarnas och skuggsidans 30-tal som skildras.

Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström
Kanske en av förra årets mest omdiskuterade böcker, möjligen i konkurrens med författarinnans exmakes ”Den sista grisen”. Böckerna läses med fördel efter varandra.

Swede Hollow av Ola Larsmo
2016-års bästa svenska roman, i mitt tycke. Läsaren följer en familjs öden i samband med utvandringen från Sverige till USA kring förra sekelskiftet. Levande karaktärer och skickligt skildrade miljöer.

Utvandringen till Amerika av Lennart Pehrson (tre band: Den nya världen, Den nya staden och Den nya tiden)
Ett standardverk om utvandringen som både kan läsas rakt igenom men också som fond till romaner som berör epoken. Gick tillbaka till denna trilogi för fördjupning under läsningen av Swede Hollow.

Min egen föresats är att inte vara alltför generös gentemot mitt bokbegär när jag i helgen går ut efter reafynd. Men jag är skeptisk, det lär väl gå som det brukar.

Som litteraturmänniska återstår det för mig att önska glad midsommar!

Ola Mårtensson är borgerlig skribent och handläggarchef på Kristdemokraternas riksdagskansli