Böcker som är något att hänga i julgranenPeter J Olsson manar till lugn i julstressen och ger tips på goda böcker att lägga under granen – eller behålla själv.

Julefriden utkämpar ofta en kamp med julstressen och kanske till och med köpraseriet. Det är så mycket man ska klara av för att få julen som man vill ha den, i bland tar all organisation över och själva helgupplevelsen blir lidande.

En viktig tradition handlar om att köpa, ge bort, och helst läsa böcker. Inte mycket kan slå känslan av att när julaftonens långa dag går mot sitt slut och samtalen tystnar, julnattsmässan är avklarad, Die hard sedd eller den sista skinkmackan äten – beroende på vad man har för vana att sluta kvällen med – plocka fram de ny, tjocka och olästa böcker som tomten förhoppningsvis har haft med sig. (Den försiktige köper förstås en reservbok till sig själv, för att gardera sig.)

För alla som funderar på att ge bort – eller behålla – hårda klappar kommer här därför några säkra tips:

Årets nobelpristagare – två stycken ju av metod-tekniska skäl – är väl värda bekantskap. Av polska Olga Tokarczuk ger Jakobsböckerna definitivt mycket läsning för pengarna, men Löparna är också intressant och tankeväckande om striden mellan att ha för bråttom och att sakta in.

Årets andra nobelpristagare Peter Handke är både mer kontroversiell – för sina uppfattningar om serbisk nationalism – och mer känd. Väl värd att läsa. Varför inte i så fall den praktiska volymen med tre kortromaner – däribland den med en av världslitteraturens bästa titlar: Målvaktens skräck vid straffspark.

En annan storsäljare att ge sig på är Patrik Svenssons underfundiga Ålevangeliet, som också fått en del faktakritik.

En mer gedigen kunskap ges i Sverker Johanssons På spaning efter språkets ursprung; populärvetenskap helt utan populistisk förenkling.

Är vi inne på fackböcker så står som vanligt den produktive Svante Nordin för flera. Hans sammanfattning Sveriges moderna historia: fem politiska projekt 1809-2019 är näst intill obligatorisk. Precis före jul har han också på Timbro gett ut en samling texter av Winston S Churchill. Nordin har tidigare skrivit en monografi över statsmannen som räddade västerlandet från Hitler men förlorade imperiet. Kanske är denna nya bok med kommenterade urval årets enskilt bästa julklappstips. Perfekt att avnjuta med ett glas port den tidigare nämnda julnatten.

För den som är intresserad av borgerlig politik rekommenderas Anders Borgs Finansministern och den moderate veteranen Lars Tobissons Reflektioner om politik. Borg främst för beskrivningen av alliansregeringens uppgång och fall 2006-14 och Tobisson för framåtsyftande lärdomar.

Men kanske vill julläsaren ha romaner. Bortsett från de ovan nämnda så skulle jag satsa på Torbjörn Elenskys Eldungen: en herrgårdsroman. Här får man svensk historia, idédebatt och en njutbar berättelse.

Annars kan man gott köpa en klassiker. Varför inte denna rätt nya översättningen signerad Viveca Melander av Giuseppe Tomasi de Lampedusas Leoparden. Denna lysande romankaraktärer lyfts lite på svenska, vilket bland annat stärkt den komiska aspekten. Men också tragiken. En av världslitteraturens största romaner.            

Peter J Olsson är borgerlig skribent och senior advisor (M) i Region Skåne