Anders Ydstedt: Starkt drama ger fler perspektiv på kriget i Ukraina

Min europeiska kärlek är en pjäs av den Ukrainska författaren Iryna Serebriakova, och utgör sista delen i SpaceTimeLabs trilogi World at War. Pjäsen har visats i Malmö och kommer nu att visas på Ö2 Scenkonst i Stockholm.

Det är en minimalistisk föreställning med tre skådespelare på scen. Ukrainskan Marina, spelad av Anette Jellne, har flytt krigets fasor och sökt upp sin före detta älskare Christian, spelad av Richard Asker, som bor någonstans i Västeuropa. Pjäsen är huvudsakligen en stark monolog där Marina berättar sin historia, ibland kort avbruten av enstaka inlägg från Christian och dennes son, spelad av Oscar Rosberg. Det är ingen lätt situation för Marina, och med kriget som bakgrund blir det som upplevs som problem av Christian och hans son närmast trivialt. 

Det är här, i kontrasten mellan de små utmaningarna i vårt vardagsliv och krigets ohyggliga fasor som pjäsen ger ett så starkt budskap. Den sparsmakade dekoren, den försiktiga musiken och den intensiva monologen gör att man kommer ett steg närmare budskapet.

Ofattbara 14 miljoner Ukrainare har flytt sina hem sedan Ryssland utökade sitt anfallskrig mot landet i februari 2022 och mer än hälften av dem har även lämnat landet. Med andra ord finns det sannolikt miljoner berättelser som Marinas. Förhoppningsvis kommer den dag där Ukrainare kan flytta hem igen. Då kommer verk som Min europeiska kärlek att vara ett sätt att ge fler perspektiv på kriget. Men tills dess gäller det att vinna kriget mot Ryssland. Missa inte chansen att se Min europeiska kärlek om ni har möjlighet.

Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift

Min europeiska kärlek
Författare: Iryna Serebriakova.
Regissör: Richard Asker.
Koreograf: Anette Jellne.
Kompositör / ljud: Richard Asker
Ljus: Thomas Dotzler
Översättning: Richard Asker
Produktion: SpaceTimeLab