Amanda Wollstad: Med Mp som bromskloss kommer S aldrig lösa energifrågan

Så snart dagens tidskrift publicerats ska undertecknad promenera bort till sin favoritköttbutik för sista gången. Den som bara säljer kött från lokala djur som levt ett gott liv. Efter helgen stänger de, för gott. Elpriserna blir spiken i kistan. Deras kunder hänvisas fortsättningsvis till industrikött hos de stora kedjorna.

Den hippa, vegetariska lunchrestaurangen och bageriet har varnat för att de kanske snart kommer gå samma väg. De sydsvenska tomatodlarna har inte satt någon vinterskörd i år, det kommer inte gå att ha växthusen i gång. Det blir till att importera tomater från Sydeuropa istället.

Redan varnas om uppsägningar, minskad produktion, höjda priser. Situationen i elområde 4 kommer snart bli desperat. De pandemin inte lyckades sänka krossas nu av elpriserna

För den som kör laddhybrid är det redan billigare att köra på fossila bränslen. För den som kör elbil är det minutiös planering och timpris som gäller. Man tar över risken från bolagen, på mikronivå.

Det är september. I Skåne är det fortfarande sensommar. Företagen som knappt klarade augusti förstår inte hur de ska överleva vintern.

Värst drabbade av industriföretagen är de som var tidigt ute att ställa om till eldrift och fossilfritt. De hotas av konkurs, för att de gjorde allt rätt.  

I norr går det bättre, men satsningarna på batterifabriker och omställningarna till storskalig fossilfri industri är hotade. Elen kommer inte räcka, inte ens där. Den gröna omställningen är hotad. I förlängningen Sveriges rykte som industrination.

Enskilda elbolag går ut och varnar för att villaägare bör ha en buffert på 50 000 kronor för att klara elräkningarna i vinter. För många kunde det lika gärna vara en miljon, pengarna finns ändå inte. Och sedan då? Nästa vinter? Vanliga människor – barnfamiljer, pensionärer – förbereder sig för att behöva skuldsätta sig för att kunna värma huset och laga mat.

Tidningarna rapporterar om den lilla, men inte obefintliga, risken att delar av Sydsverige kommer att kopplas ifrån elnätet under kortare perioder i vinter. Hur man förbereder sig, håller värmen, lagar mat. Nödvändiga kunskaper, om krisen eller kriget kommer. Inte för att elen inte räcker, i ett högindustrialiserat högskatteland, år 2022.

Visst bidrar den geopolitiska situationen till priserna. Men Sverige kunde varit bättre rustat. Var bättre rustat. Krisen är politisk. Det är Magdapriser vi ser, inte Putinpriser.

Och så länge Socialdemokraterna får klamra sig kvar vid makten, så länge de tvingas släpa på bromsklossen Miljöpartiet, kommer situationen inte att förbättras. Krisen är nämligen ideologisk. Miljöpartiet vill inte lösa försörjningsfrågan, därför att bristen är ett mål i sig. Tanken är att vi ska behöva sänka vår standard, ransonera, backa i utvecklingen.

Men vi behöver mer teknik, mer el, inte mindre. Ren, utsläppsfri el och ökad elektrifiering är det enda sättet på vilket vi kan klara klimatskrisen med bibehållen – och ökad – levnadsstandard.

Låt inte den rödgröna röran komma undan med sina påståenden att det skulle vara omöjligt. Låt dem inte göra det omöjligt.  

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift