Amanda Wollstad: Hoppets högtid

Av gammal hävd önskar man inte glad påsk förrän på påskdagen. Påsken är inte glad förrän lidandet på korset är över, förrän Kristus har återuppstått, förrän livet har vunnit över döden.

Våren är hoppets tid. Ur den mörka, kalla jorden spirar livet. Den är full av bakslag, men till slut vinner våren över vintern.

Påsken är hoppets högtid. Fastans eftertanke, skärtorsdagens bleka tvivel och långfredagens nattsvarta sorg och död leder till återuppståndelsen, till livet, till tron. Varje år samma cykel, varje år samma återuppståndelse, varje år samma glädje.

I år – igen – firas påsken mot bakgrund av krig och oro. Ukraina slåss fortfarande – mer än två år efter den fullständiga invasionen, mer än tio år efter krigets början – för sitt land, för sin överlevnad och för Europas säkerhet. Sverige beslutade nyligen om sitt femtonde stödpaket till landet, men mer hjälp behövs.

Också i Gaza rasar kriget vidare, med stort mänskligt lidande som följd. Terrorgruppen Hamas håller inte bara de israeliska fångarna som gisslan, utan även de palestinier som har oturen att leva under deras regim.

I Sverige och resten av värden firas i helgen den judiska högtiden purim bakom låsta dörrar och strikt bevakning. Antisemitismen har växt explosionsartat efter 7 oktober-massakrerna och det efterföljande kriget, och allt fler frågar sig åter igen om det finns en framtid för judiskt liv i Europa.

Ljuset vinner till slut över mörkret, det lär oss både våren och påsken. I någon mening också historien. Men mörkret kan bli långvarigt, och djupt. Då är det kanske viktigare än någonsin att söka tröst i de traditioner och riter som skänkt hopp till så många före oss.

Nästa vecka infaller långfredagen, och Svensk Tidskrift kommer av tradition och en visst mått av konservatism inte ut. Skulle längtan efter aktuella och inte fullt lika aktuella samhällsanalyser och kulturbetraktelser bli för svår under ledigheten finn som vanligt vårt nu 113-åriga arkiv som vanligt fritt tillgängligt och sökbart på svensktidskrift.se

Vi önskar våra läsare en lugn och så småningom glad påsk.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift