Zbigniew Brzezinski, 84: President Carters rådgivare spanar i kristallkulan

Be en bön och höj försäkringen! Det är Brzezinskis råd om Mitt Romney blir USA:s nästa president och syftar på den aggressiva tonen kring Iran, Kina och Ryssland i valrörelsen. Men kanske sviker Romney sina anhängares förhoppningar och håller sig till kända huvudlinjer i USA:s utrikespolitik. Det skriver Bo Ture Larsson.

Zbigniew Brzezinski med president Carter och Cyrus Vance.

Sverige åtnjuter enorm respekt i USA.”

”USA beundrar den sociala demokratin, den roll Sverige spelar i världen.”
Jo, i alla fall om man ska tro Zbigniew Brzezinski, polskamerikanen som 1977-1981 var utrikespolitisk rådgivare åt president Jimmy Carter, demokrat, och vid 84 års ålder ingår i skaran av åldriga, men aktiva och uppburna medlemmar av USA:s utrikespolitiska etablissemang.

En annan megakändis i gruppen är Henry Kissinger, 89, först rådgivare åt republikanske presidenten Richard Nixon 1969-1973 och sedan utrikesminister.

Brzezinski framträdde 11 juni på Utrikespolitiska institutet i Stockholm med ett anförande om världsläget i allmänhet och USA:s roll i synnerhet. Han betonade att han talade som privatperson, inte som företrädare för USA. Han vill ju inte skapa problem för sonen Mark, sedan i höstas sitt lands ambassadör i Sverige.

Mark var utrikespolitisk rådgivare åt Obama i valrörelsen 2008.

Eftersom Sverige figurerat som avskräckande exempel i republikanska angrepp på president Obama och dennes ”socialism” finns förvisso anledning att ifrågasätta Brzezinskis omdöme, när han säger att Sverige beundras i USA.

Men kanske gör han det för att han gillar att sticka ut hakan.

Ännu ett exempel: Hans råd, ifall republikanen Mitt Romney vinner över Obama i höstens presidentval, är: ”Be en bön och höj försäkringen!”

Brzezinski syftar på den aggressiva tonen i vad republikanska kandidater sagt i valrörelsen om Iran, Kina och Ryssland.

När maktkampen når en viss intensitet får förnuftet vika, är hans förklaring.

Faktum är att även republikanska veteraner i utrikespolitiken oroat sig. Men nu är trenden att den ena efter den andra stödjer Mitt Romney som presidentkandidat, efter att ha fått tala med honom. Underförstått – blivit lugnade.

Kanske genomgår en president Romney samma förvandling som Obama. Denne ”svek” ju förhoppningarna i det egna lägret, och omvärlden, och blev en president lik sina företrädare, i sak. Romney kan också ”svika” sina anhängares förhoppningar och hålla sig till kända huvudlinjer i USA:s utrikespolitik.

Brzezinski började sin karriär som expert på Sovjet – precis som Condoleezza Rice, de senaste årens mest kända presidentrådgivare. Han må vara demokrat, men det finns krafter i det andra lägret som delar hans uppfattning om hur USA bör uppträda efter besvikelserna i Afghanistan och Irak och när väst efter 600 år utmanas både av nya världsmakten Kina och av internetålderns globala politiska uppvaknande.

Dominans i Europa innebär inte längre dominans i hela världen. Eurasien är framtidens främsta spelplats. När Indien i söder, Ryssland i norr och islams kärnområden i väster går en oviss framtid till mötes blir relationen Kina-USA avgörande för världen.

Det finns på båda sidor krafter som odlar gammal misstänksamhet. Men Brzezinski tror att USA kan tillgodose sina intressen genom etablera sig som det land alla tycker sig behöva. Kunde USA hålla tillbaka Sovjet, och bidra till dess avveckling, utan krig, borde inget annat heller vara omöjligt. Oavsett om det gäller Iran eller Kina.

Bo Ture Larsson är utrikesredaktör på Svenska Nyhetsbyrån