Vig lovet åt döda, vita män

Om någonting längre går att lita på i detta trianguleringens tidevarv är det detta – rekommenderar man förkovran i alster av döda, vita män kommer någon att bli upprörd. Därför gör Läslovskorrespondenten naturligtvis just det.

Det är ändå lite lustigt hur brett spridd fenomenet triangulering är.

Gamla Moderaterna blev nya Moderaterna och så blev Kristdemokraterna gamla Moderaterna men så blev nya Moderaterna lite smågamla igen och då blev kristdemokraterna lite Alf-ish. I dessa lägen där profileringen går som tåget känns det ändå tryggt att Jan Björklund står där tycker att det mesta fixar sig om vi går med i Nato.

Nå. Trianguleringen finns på fler ställen än i borgerlig profilering. För några år sedan tyckte en ungnymoderat att det här med att läsa böcker, speciellt sådana skrivna av döda vita män, var bortkastad tid. Det var bättre att göra annat, som att värva medlemmar. Värvade gjorde de och bokcirklarna stod förmodligen åt sidan.

Något år senare, nu faktiskt, så har regeringen utlyst ett namnbyte på höstlovet, eller novemberlovet, till ”läslov”. I vanlig ordning hånades detta, som allt annat som precis alla oavsett partifärg, föreslår. Dock tycker denna läslovskorrespondenten att det där med läslov inte var en sådan tokig idé trots allt. Alla förslag och initiativ som kan leda till att folk läser mer är bra.

Läslovskorrespondenten vet inte hur ungmoderaterna ser på läsning just idag, men Stefan Löfven var i alla fall på ett bibliotek och läste högt för barnen. Det är vällovligt i sig och insatsen var nog bättre än mycket annat som landets ledare kunde haft för sig samtidigt.

I den här tidskriften gillar vi som bekant litteratur. Det recenseras varje vecka nya och intressanta böcker. Vi är dock inte lika säkra på vad vi tycker om triangulering, men bildning vill vi gärna slå ett slag för.

Så, ungmoderater och gammelsossar – döda vita män kan fortfarande ha sina poänger. Ett ypperligt tillfälle för förkovran, som dessutom är sprängfylld med döda, härliga, karlar finner man på den amerikanska tankesmedjan CATOs hemstudiekurs. Om fler ägnade sina läslov åt detta hade det gjort landet bättre!

Läslovskorrespondenten