Veckan som gick

Hettan tilltar i den amerikanska huvudstaden. Avslöjandet av ryska agenter kom olämpligt när Obama just hade gullat färdigt med Medvedev i Vita huset och avskedat sin befälhavare i Afghanistan, Stanley McChrystal. I takt med att BP:s olja stiger i Mexikanska golfen, sjunker presidentens förtroendesiffror, särskilt bland besvikna ”small people”. De senaste veckorna har stödet hamnat under 50 procent, med lika många mot som för.

Det brukar leda till tappade mandat för presidentpartiet när väljarna i november går till kongressval. Förutom redan förlorade poster efter höstens guvernörsval i New Jersey och Virginia och vinterns fyllnadsval till senaten efter Edward Kennedy i Massachusetts har president Obama att se fram emot färre demokrater till stöd i Capitolium under återstoden av mandattiden.

Prognoserna för senatsvalet tyder på att det alltsedan beslutet om sjukvårdsreform blåser republikanska vindar i flera öppna delstater, tvärtemot medieelitens förväntningar. Den tidigare klara senatsmajoriteten för demokraterna, 60-40, smälter samman i områden som gått från att vara säkra (d) till att vara osäkra, medan flera tidigare jämna börjat luta (r). Enligt opinionsmätaren Rasmussen är idag av antalet ”säkra” 49 demokrater och 43 republikaner, med åtta osäkra platser kvar att slåss om. Det är första gången i år presidentpartiet hamnat under hälften.

Samma tendens noteras i valen till representanthuset, där republikanska kandidater nu har ett övertag i opinionsmätningarna i fler öppna distrikt än demokraterna. Men än är det långt kvar till en sving som i november skulle ge de 40 mandat som behövs för att ge oppositionen kontroll över andra kammaren, som för närvarande rymmer 255 demokrater och 178 republikaner.

Ett tecken i tiden som roar Washingtons spåmakare och spekulanter är förstås hur det tidigare presidentparet Clinton agerar. Inte nog med att herrn i huset synts parta med Mick Jagger på fotbolls-VM i Sydafrika, han har vad värre är valt att stödja en annan kandidat än presidentens i striden om en demokratisk senatsnominering i Colorado.

Sådan olydnad mot Vita huset brukar straffa sig. Å andra sidan kanske distans till en mindre populär Obama kan löna sig, särskilt den dagen fru Clinton byter utrikesministerns byxdräkt mot den uniform som behövs för att ge sig in i striden om den demokratiska nomineringen till presidentposten om något år.