Veckan som gick

Det har bullrat en del i TV4 den senaste veckan, det ihåliga ljudet från ett drev inget seriöst medium hängde på. I flera inslag har man nämligen ”avslöjat” upprörande skandaler på UD:

— Carl Bildt är utrikesminister och bedriver större delen av sin verksamhet utomlands. Vilket kostar pengar för flygbiljetter och hotell. Annat var det på Anna Lindhs tid!

— Urban Ahlin (s) är kritisk mot Bildt. Jan-Kenneth Eliasson (s) är också kritisk mot Bildt. Det finns dessutom flera anställda på UD som är kritiska mot att Bildt inte sitter vid deras fötter och lyssnar. Annat var det på Anna Lindhs tid!

Det framgår av inslagen att de är ett led i en socialdemokratisk kampanj mot Bildt, vilket är fullt legitimt. Frågan är bara varför TV4 ställer upp och ordnar storm i ett champagneglas?

Det är förvisso sant att Bildt skulle kunna visa större engagemang för kaffekassan på UD, men annat har väl kommit emellan. Krig och EU och sånt.

I väntan på besked om Stora journalistpriset får reportern Carolina Jemsby gräva vidare. Sannolikt går det att finna fler socialdemokrater som vill ersätta Bildt, t ex med sig själva, som Ahlin och Eliasson.

Jemsby har som skribent i bland annat Ordfront magasin och Kommunalarbetaren visat rätta sinnelaget. I en kolumn i fackets tidning utpekar hon i april Peter Tejler, svensk ambassadör i Sydafrika, som brottsling:

”Alla analytiker målar mardrömsscenarier. Förutom en person. Den svenska ambassadören! I en tv-soffa vi delade för några månader sedan talade han lyriskt om Sydafrikas ljusnande framtid och jag kände mig som en riktig cyniker som varit för länge i Afrika. Jag bara undrade: Vem har mutat honom?”

Det där är en allvarlig beskyllning. Om den är sann är det ett riktigt avslöjande. Kanske något för Jemsby och TV4 att bevisa?