Veckan som gick

AVESTA. Alla var där i ”branschen”; Expressens nye kulturchef Björn Wiman, radions ordförande Ove Joanson, DN:s nye ”Tingsten” Peter Wolodarski, Svenskans Linder, högerpress och vänster och mittemellan. Johnsonstiftelsens årliga internationella Engelsbergsseminarium är ett ovanligt intellektuellt vattenhål i Sverige, och denna elfte gång sedan starten höll sedvanlig hög kvalitet, tack vare de influgna föreläsare som i dagarna tre tecknade olika bilder av USA:s framtid, årets tema.

Inläggen pendlade, som sig bör, mellan Obama-hyllningar och dystopier om kommande superinflation. Vildast var den Chomsky-kopia som predikade att undergången är nära på grund av den messianska krigs- och mordlust som är en del av den amerikanska folksjälen och som förr eller senare gör att vi alla kommer att brinna i helvetet. Det skulle om inte annat öka koldioxidhalten i atmosfären, vilket sannolikt inte är bra.

Mer oroande för egen del fann jag prognosen om den underordning som gjort USA mer beroende än tillrådligt av kinesiska ekonomiska intressen. Hur de växande skuldproblemen skulle lösas innan den amerikanska staten går i konkurs stod emellertid inte helt klart innan champagnen serverades – torr, kall och gratis – men hur det ska gå till utan skattehöjningar ska bli spännande att följa.

För den intresserade rekommenderas tidskriften Axess från samma imperium, det Johnsonska. I denna publikation lär Amerika-temat komma att speglas i artiklar av konferenstalarna, liksom småningom i bokform.

Till dess kan tankemödorna kring förra årets tema, On Russia, nu smältas i den volym som föreligger på bokförlaget Atlantis. Något angår oss väl framtiden i den ledande kapitalistiska demokratin, särskilt i förhållande till de kapitalistiska diktaturerna?