Veckan som gick

Det stora samtalsämnet har förstås varit vädret: för årstiden kyligt. Sen har det visst varit val också, till Sveriges parlament i Bryssel och Strasbourg. Det hände inte så mycket; några mindre partier tappade mandat, andra små vann något. 97 procent av de röstberättigade valde inte mediernas favorit, piraterna.

Fast Svenska Dagbladets ledande kolumnist Anna Larsson hade en annan favvo: Gudrun Schyman. Sällan har en sådan hyllning till en politiker publicerats i svensk dagspress (4/6) efter Ny Dags prisanden av Josef Stalin: ”60 år gammal gör hon en Barack Obama … frågan är om inte Schyman med sin enkvinna-show bäst och naturligast lyckats förena traditionellt kampanjande med det nya, i de sociala medierna.”

Riktigt lika bra som för Obama gick det väl ändå inte? I hastigheten påstår Anna Larsson dessutom att Schyman leder ”världens första feministiska parti”, vilket inte heller är sant.

För säkerhets skull placerades reklamartikeln mitt emot en helsidesannons från partiet, också ett innovativt grepp. Men det gäller att hålla sig väl med annonsörerna, särskilt i dessa kristider. ”Money, money, money – it´s a rich mans world”, som Benny Andersson vet.

Inga annonser i världen kunde rädda Marita Ulvskog, inte ens de retuscherade. ”Vi har gjort en fantastisk valrörelse”, hävdade hon på valkvällen (TT 22:26). Vilket gör henne till hårfin vinnare av årets Bagdad Bob-pris, knappt före Mona Sahlin som också skyndade sig att slå fast hur fantastiskt det hade varit.

Bidragande till Ulvskogs seger var hennes krav på en personlig ”gräddfil” i parlamentet, framställt till socialistgruppens ledning men förnekat i en Eko-sändning och därefter avslöjat i en bandupptagning i samma program. Lyssna på hennes ljugande här.

Det avgörande för prisjuryns beslut var dock hennes angrepp på det lettiska bemanningsföretaget Hyrlett för att bedriva ”människohandel”, något som tvingade Mona Sahlin att ta avstånd, trots partiets tradition av utlänningsfientliga uttalanden om ”social turism” och att letter ska ”go home, go home” – hör här.

Damerna tillönskas en lika fantastisk valrörelse i september nästa år.