Veckan som gick

Det är inte en dominans i värderingar för någon sida.” Radiochefen Mats Svegfors kommenterade resultatet av JMG:s undersökning av journalisternas partisympatier i söndagens Agenda. Kan det ens ses som ett politiskt ställningstagande att vara för Miljöpartiet, undrade Svegfors, apropå uppgiften att fyra av tio journalister sympatiserar med de gröna. Sju av tio sympatiserar med vänsterblocket.

– Min generations bild är att Sveriges Radio och Sveriges Television är ett vänsternäste, så är det inte längre, hävdade Svegfors, som också passade på att ifrågasätta professor Asps statistiska metoder.

Något som inte är ett faktum kan givetvis inte heller ha någon betydelse för den granskande journalistikens val av ämnen och vinklar.

Att Sveriges Radio bara en vecka tidigare ordnat en helkväll om klass var förstås en tillfällighet. Och att Sveriges Radio valde att sända reportaget Kluvet land, om det nya kalla Sverige och om Frida som arbetat som timanställd i tio års tid i väntan på drömjobbet som barnprogramledare, på arbetarrörelsens dag den första maj var självklart en ren slump. Liksom det var en ren slump att man i programmet glömde att berätta att Frida som lever snålt på popcorn och müsli i själva verket är ägare till en lägenhet i centrala Malmö, värd kring miljonen. Liksom det var en ren slump att såväl den intervjuade Frida som reportern Mona Masri under 2008 var kollegor på programmet Din gata 100,6, som sänds i Sveriges radio.

Och att 82 procent av journalisterna på Svegfors eget Sveriges Radio sympatiserar med vänsterblocket, det är förstås inget annat än lögn, förbannad lögn och statistik.