Veckan som gick

Foto: www.kremlin.ru

Gripandet av den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov under veckans protester i Moskva mot Putins valfusk sände en signal om en återgång till gamla takter i Ryssland. Journalister och bloggare fängslas, tusentals demonstranter attackeras av specialtrupper. Cyberattacker från statsorgan släcker regimkritiska bloggar. Gamle Gorbatjov vaknar till och kräver att fuskvalet görs om.

Utvecklingen tycks ha förvånat många; tänka sig att en stat som styrs av en KGB-man liknar en diktatur!

Valobservatörerna har sett hela provkartan av åtgärder som ska trimmas in till presidentvalet i mars nästa år då den alltmer impopuläre Putin kommer att krönas till ny tsar på livstid. En föraning om hur det ska gå till gavs nu i Tjetjenien, där antalet avgivna röster var betydligt fler än antalet registrerade väljare. Problemet löstes genom att valmyndigheten i efterhand justerade upp den senare siffran för att Putins parti inte skulle få över hundra procent. Det skulle ha sett illa ut.

Få lät sig luras. ”Jag har varit ute många gånger i olika länder, i Kazakstan, Vitryssland och USA. Och jag har aldrig sett så mycket fusk som det var här”, sade riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) efter övervakningen, som många andra europeiska parlamentariker på plats.

Men det lär inte spela någon roll. En regim som redan visat sitt rätta ansikte genom att förbjuda de flesta partier, censurera kritiska medier, förfölja oppositionella och titta åt annat håll när sanningssägare mördas har inget kvar att förlora. Och vittnena har ingen makt att sätta bakom sina iakttagelser av det som ”alla” redan visste.

Kreml kan lugnt gå vidare till nästa valfusk i den fasta förvissningen att affärsförbindelser, energisamarbeten och ekonomiska intressen väger tyngre än alla demokratiska anmärkningar. Det är ju inte så att Europas regeringar har stått upp för de politiska fri- och rättigheterna och med enig stämma fördömt valfusket, uteslutit Ryssland ur Europarådet och svarat med sanktioner mot de ansvariga.

Tvärtom. Efter att ha våldfört sig på de politiska spelreglerna välkomnas nu Putinregimen in i värmen med medlemskap i världshandelsorganisationen, WTO. Efter en sådan belöning för dåligt uppförande kan rövarna fortsätta att berika sig själva genom att exploatera råvarumiljarderna för personlig vinning.

I Boris Nemtsovs bok ”Tio år med Putin” från tankesmedjan Frivärld beskrivs hur de olympiska vinterspelen i Sotji 2014 förvandlats från idrottsfest till fördelning av bytet mellan miljardärerna i Putinklanen. Någon som tror att det kommer att hindra underhållningsindustrins sportdirektörer från att hylla värden?