Veckan som gick

”Fattarintedehära”, kunde Inrikesreportern häromdagen höra en känd socialdemokratisk profil utbrista. ”Jag har varit med i pattit i hela mitt vuxna liv, och har förtroendeuppdrag. Men dom har aldrig bjudit med mej på någonting. Men moderaterna däremot, dom har bjudit med mig på sina kommunala rikskonferenser tre gånger, jag har till och med fått tala på en.” Sa profilen.

Och en annan ärkesosse lät meddela att det där med att låta även icke-partianslutna vara med och påverka partiets politik i en öppen process, ”Politik 08 eller vad ni nu kallar det”, det var ju egentligen en himla bra idé. Men det skulle aldrig kunna förekomma i hennes parti. ”Hur skulle det gå, om kreti och pleti fick hålla på och tycka? Hos oss får inte ens medlemmarna tycka, åtminstone inte när det gäller viktiga saker som EU-valsedlar och sånt.”

Men i moderaterna, där tycks det. Både hit och dit. Ibland tycks det alldeles åt pipsvängen fel, som när partisekreteraren ger de egna kommunalpolitikerna fribrev för kommunala skattehöjningar, för att ”klara välfärdens kärna”, som det tycks heta numera.

Den alldeles nyss överståndna kommunala rikskonferensen är ett av de tillfällen när moderaterna tycker. Och pratar och minglar.

”Det är som en släktträff, fast större”, sa någon.

Mycket större. 1 600 deltagare är rätt många, i synnerhet när det ska ätas. Och manövreras kaffemuggar i folkmyllret, som då och då delar sig som Röda havet, nämligen när statsministern eller utrikesministern eller någon annan dignitär transporteras genom lokalen med det sedvanliga följet av medarbetare och säkerhetsfolk.

Och det är mycket säkerhet. Inrikesreportern noterade dock med tillfredsställelse att inpasseringskontrollerna hanterades av vederbörligen utbildad och uniformerad personal. När socialdemokraterna kongressade i Malmö häromåret hamnade reportern i en hetsig diskussion med arrangörerna, som tyckte det var OK att bemanna säkerhetskontrollerna med LO-ombudsmän i käckt röda skjortor. Vem vill ha en sådan rotande i sin portfölj? Hade man vetat det hade man stoppat ner en råttfälla!

Tänk så kul det skulle kunna bli om socialdemokraterna vågade genomföra något liknande. Kanske till och med bjöd in en och annan moderat för att tala.

Nej visst nej, det förutsätter ju att Mona Sahlin och Ibrahim Baylan är intresserade av att höra vad andra människor tycker. Så löjligt!