Veckan som gick

Foto: www.kremlin.ru

Hans trovärdighet har skadats av den senaste tidens skandaler. Populariteten sjunker, enligt mätningarna, misstron växer. Det är inte lätt att vara politiker på toppen; fråga herr Lukasjenko, tyrann i Vitryssland.

Enligt siffror från ett oberoende forskningsinstitut i september anser nu två tredjedelar av vitryssarna att landet går åt fel håll. Andelen som stöder regeringen har fallit till 17 procent. Stödet för diktatorn själv har på tre månader sjunkit från en tredjedel av de tillfrågade till en fjärdedel.

De som vet något om framtiden i det plågade landet säger att en regimkollaps närmar sig hastigare än väntat, i takt med ekonomins försämring. Ja, man kan bara hoppas på en ”arabisk” vår även i öster.

Även i Ryssland rör sig den tidigare avvaktande opinionen. Enligt det ansedda
Levadacentret tror nu mer än halva befolkningen att de nuvarande härskarna stjäl mer än Jeltsin & Co. Nästan lika många tycker att utvecklingen i Putinland går i fel riktning och en fjärdedel tror att det kommer att leda till öppna protester mot regimen.

Tidigare har Putin kunnat slå ner missnöjesyttringar med en kombination av ökad repression och nådegåvor till strategiska grupper. Men när oljepriset sjunker minskar utrymmet för fortsatt miljardrullning till överklassen; först ska militären ha sitt till upprustningsprogrammet, sedan säkerhetsorganen.

Inga problem, säger Putin, trots att börsens värde halverats under det senaste halvåret. Kan han säga, som har sitt på det torra som en av världens rikaste män.

Om hans direktörskompisar i Gazprom är lika nöjda med utvecklingen är oklart. Häromdagen gjorde EU-kommissionens utsända inspektörer oannonserade räder mot gasjättens kontor i tio EU-länder som ett led i en antitrustundersökning. Förhoppningsvis letar man inte bara efter osunda ekonomiska uppgörelser utan också efter uppgifter om hur arbetet med att påverka europeiska politiker och beslutsfattare har bedrivits.

Synd bara att de kommande valen i Ryssland redan är avgjorda.

Mats Johansson är grundare till den utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld.