Veckan som gick

Foto: www.kremlin.ru

Så har då Vladimir Putin meddelat de ryska väljarna att han tillåter dem att åter välja honom till president. Det sker den 4 mars 2012 då han kommer att få 67,3 procent av rösterna.

Äntligen! I åratal har så kallade experter kunnat gå omkring och låtsas som om Ryssland vore en demokrati och att den tillfällige ersättaren Medvedev representerade framtiden med sin ”liberala” och västliga profil. Aber ordnung muss sein.

Så nu kan rustningsprogrammet löpa vidare enligt plan. Restaurationen av de väpnade styrkorna är en prioritering i det nya tsarväldet. Det går ut över bland mycket annat polisen, som inte förväntas lägga sig i den ryska maffians affärer.

En som vet något om detta är S:t Petersburg-kriminologen Jakov Gilinskij som i en skrift under rubriken ”Dagens ryska polis: Försvar eller fara?” hävdar att denna är ”korrupt, oprofessionell, inkompetent och alkoholiserad”. Mutor har blivit en del av vardagen – för att söka efter kriminella, för att släppa skyldiga, för att gripa och åtala oskyldiga. Anställda delar mutpengarna med sina överordnade som delar dem med de högsta cheferna som…

Tortyr tillämpas dagligen och media rapporterar om hur poliser rutinmässigt skjuter även oskyldiga. Enligt opinionsundersökningar är befolkningen mer rädd för polisen än de kriminella. Gilinskij går så långt att han betecknar rysk polis som en del av den organiserade brottsligheten i landet. Så går det i länder utan lagstyre, utan folklig kontroll av makthavarna.

Undras hur Putin-apolegeten Vladislav Savic, Serbiens korrespondent i Sveriges Radio, nu ska förklara detta? Han gav för något år sedan ut den famösa boken ”Putin och rysskräcken”, som avfärdade kritiken mot densamme som uttryck för en förlegad rädsla. Man har inte hört Savic på länge.

Från USA rapporteras att Ryssland har hotat Obama-administrationen med att säga upp samarbetet mot Iran och stoppa transporter av materiel till Afghanistan om kongressen antar ett lagförslag om åtgärder mot ryska brott mot mänskliga rättigheter. Det gäller stopp för visering av ryska tjänstemän som är indragna i processer om övergrepp, en lag uppkallad efter den ryske antikorruptionsadvokaten Sergej Magnitskij som dog i ryskt fängelse 2009.

Det där är rysk diplomati i all sin nakenhet; om ni bråkar med våra skurkar ska vi se till att ni inte kan bråka med andra skurkar. Men skönt att Putin med veckans besked i alla fall bekräftat vad talet om rysskräck varit ägnat att dölja.