Veckan som gick

Finansministerns otrygghetschock

Hur allvarligt är tillräckligt allvarligt? Räcker det med att finansministern har mörk kostym och sober slips till hästsvansen när han talar om för riksdagens ledamöter och resten av svenska folket hur allvarligt läget är? Nej, tydligen inte.

Finansministern har tappat kontrollen och tar inte ansvar, dundrade oppositionen, som dagen till ära uppfunnit ett nytt ord: otrygghetschock. En sådan är vad finansministern har sänt, tyckte Thomas Östros.

Ack ja. Det är inte lätt för en finansminister att vara till lags. Försöker han säga att läget är allvarligt, men inte ska överdrivas får han skäll för det. Då tar han inte krisen på allvar. Och när han säger att nu är det faktiskt alldeles rysligt illa med allting, och värre blir det – ja då sänder han en ”otrygghetschock”. Och det är förstås inte heller bra.

Vad ska han göra? Hur mycket tål vi? Och framför allt – vad vill Östros?

Trots idogt lyssnande på budgetdebatten i riksdagen i veckan tyckte sig inte Riksdagsreportern få något svar på den frågan.

Jo, Östros vill höja skatterna – vilket måste vara veckans politiska lågoddsare. Riksdagsreportern orkade knappt plocka fram pennan för att anteckna detta radikala utspel.

Självklart ska man höja skatten – vem har någonsin hört talas om att en socialist i Sverige velat göra något annat med den? Att människor i krisens spår får allt mindre marginaler spelar ingen roll i den socialdemokratiska logiken — skatter är till för att höjas.

Men sen då? Det budskap Riksdagsreportern till slut lyckades kondensera fram ur en dags socialdemokratiska orddimmor kan väl enklast sammanfattas med Mer pengar till allt.

Så praktiskt!