Veckan som gick

Än är undrens tid inte förbi. Mladic kan föras till Haag, Politkovskajas mördare hittas och Dagens Nyheter erkänna fel. Det stod häromdagen, svart på vitt:

”Hur man än mäter finns inga säkra belägg för att den globala uppvärmningen hittills orsakat fler väderkatastrofer.”

Det skrev Dagens Nyheter den 25 maj, så då måste det väl vara sant. Visserligen var det Anders Bolling, inte det hyllade miljöoraklet Karin Bojs – hon som brukar mana läsarna att inte tro på klimatskeptikers invändningar – men ändå. DN-kampanjen för global warming, världens undergång, Al Gore och propagandaorganet Stockholm Environment Institute har tidigare inte varit särskilt noga att rapportera om fenomen som strider mot alarmisternas vanligaste påståenden. Nu riskerar oroade läsare att hamna i förvirring. Vem ska man tro på?

Nytt artikeltips till DN: har isbjörnarna blivit fler eller färre? Det brukar slås fast att de är utrotningshotade på grund av den ökade biltrafiken i Kina, men är det sant? Andra påstår att det finns 25 000 kvar, en mångdubbling under uppvärmningen.

Och när är det egentligen vi ska bli dränkta? Det har man ju hört, att havsnivån bara stiger och stiger i takt med att araberna pumpar olja. Så kommer folk och försöker inbilla oss att det inte går att mäta upp sådana nivåer. Nuvarande trend ligger på 3 mm/år, vilket inte räcker till att uppfylla särskilt många profetior.

Blir öknarna mindre eller större? Påverkar uppvärmningen malarian? Leder ökad koldioxidhalt till tre graders temperaturhöjning? Har jordens medeltemperatur överhuvudtaget ökat det senaste decenniet?

Se där några fler uppslag till Dagens Nyheter, när man nu ändå är i farten med reträtter.

I väntan på de avslöjandena kan man läsa till exempel en kritisk artikel av två svenska professorer i Ny Teknik, apropå nya mätmetoder. Tids nog kan det kanske sägas också i DN. I Svenska Dagbladet är det inte dags ännu.

Foto: Evstafiev Mikhail