Veckan som gick

Alla var där; KG Bergström, paparazzi, sändarbussar. Det var trångt i solskenet utanför LO-borgen på den stora dagen, när Wanja Lundby-Wedins skuld skulle mätas och vägas av kollegerna i LO-styrelsen.

Förväntningarna på avgång var höga i drevet. Opinionssiffrorna talade sitt tydliga språk, liksom flera stora förbund i den fackliga familjen, för att inte tala om vox populi på gatan.

Men en liten detalj saknades i underlaget för profetiorna – det faktum att Lundby-Wedins dömande kolleger själva har liknande arrangemang med arvoderat mångsyssleri som kompensation för att dölja ojämlikt höga löner. Hur skulle det se ut om arbetarmiljonärerna börjar avsätta varandra, om de dessutom råkar sitta i samma styrelser?

Tänk om någon journalist orkade undersöka arbetarrörelsens maktimperium och kartlägga förmånerna hos den röda finansadeln. Ta till exempel Folksam, där en av rörelsens karriärveteraner Anders Sundström är verkställande direktör. Så verkställande är denne guru, vars meriter från försäkringsbranschen är oklara, att han belönats med en hög inkomst och vidhängande extra pensionsavsättningar. Fram till pension vid 62 hinner han dra in minst tio miljoner på sina fem årslöner, plus extra pensionsavsättningar på 3,5 miljoner.

Och så kanske man gör en ”Erland” (Olauson) eller ”Tore” (Andersson), ger honom ett fint lönelyft sista året som plussar på pensionen lite extra.

Inte för att jag missunnar Sundström en skärv av försäkringstagarnas pengar. Att kämpa för de fattiga och nödlidande måste också löna sig, om man ska få ihop till en herrgård på landet. Men hyckleriet blir så tydligt, särskilt bland dem som på första maj talar sig upprörda över kapitalets härjningar och ”borgarnas” utsugningspolitik.

Därför är det bra att de sitter kvar, sådana som Wanja Lundby-Wedin. Det ger henne tid att innan hon blir landshövding diskutera problematiken med styrelseordföranden i Folksam Sak som heter – javisst, Wanja Lundby-Wedin. Och de andra LO-kompisarna i styrelsen: Bengt Ohlsson, Unionen, Håkan Arnelid, Metall, Lars-Åke Almkvist, Kommunal och Ella Niia, Hotell- och restaurang.